Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je posjetio Krapinu, kako bi pružio podršku stranačkim kandidatima za župana, gradonačelnike i načelnike Krapinsko-zagorske županije na lokalnim izborima koji će se održati 16. svibnja.

 

Plenković je istaknuo kako mu je drago što je ponovo u Krapini, ovoga puta kako bi dao snažnu podršku kandidatu za župana Krapinsko-zagorske županije Ernestu Svažiću, dosadašnjem uspješnom načelniku Krapinskih Toplica te Zoranu Greguroviću, također izrazito uspješnom gradonačelniku grada Krapine u dosadašnja dva mandata.

- Gregurović mi je pokazao svoj program „I dalje zajedno za Krapinu“ s 300 milijuna investicija u ovom mandatu koji je iza njega u protekle četiri godine. Naša je vlada dosad doista dokazala da smo privrženi razvoju lokalne i područne samouprave, ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske. Cilj naše politike ide kroz četiri osnovna načela, a prvo je sustavan i stalan dijalog sa županima, gradonačelnicima i načelnicima. Drugo, kroz funkcionalnu decentralizaciju, integracijom ureda državne uprave i Županija dali smo više ovlasti Županijama i time ih učinili snažnim akterima uopće u strukturi i hijerarhiji vlasti u Republici Hrvatskoj – rekao je Plenković.

Naglasio je da je fiskalna decentralizacija ostavila županijama, gradovima i općinama 3,3 milijarde kuna više, gledajući od 2017. godine do danas te da su na taj način svi bili u poziciji da na učinkovitiji način realiziraju svoje političke prioritete.

- I konačno, četvrto je projektna suradnja koja se zaista zrcalila u cijeloj našoj komunikaciji u proteklom mandatu, gdje smo ulagali bilo sredstva državnog proračuna, sredstva koja smo angažirali, ugovorili iz Europskih fondova ili sredstva kroz angažman javnih poduzeća koja su unaprjeđivala prometnu infrastrukturu, koja su učinila rješenja i za vodno-komunalnu infrastrukturu, koja su pomogla gospodarstvu, malim i srednjim poduzetnicima, jačanju otpornosti hrvatskoga društva i hrvatskog gospodarstva u vremenu covid krize – rekao je predsjednik HDZ-a.

 

Dodao je da je u Krapinsko-zagorskoj županiji godišnje ukupno 100 milijuna kuna prihoda više u odnosu na 2017. godinu.

- 225 milijuna eura ugovorenih europskih sredstava, 222 milijuna kuna investiranih za očuvanje radnih mjesta, dakle za plaće radnika u proteklih 14 mjeseci. Na tom tragu veselim se suradnji s Ernestom Svažićem, Zoran Gregurovićem i svim našim drugim kandidatima i želim im od srca uspjeh na lokalnim izborima 16. svibnja – poručio je Andrej Plenković.

Aktualni gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, kandidat za novi mandat na čelu Grada, zahvalio je na pomoći ministarstvima i Vladi Republike Hrvatske.

- S našim proračunom projekte koje smo realizirali ne bi mogli ostvariti. Zahvaljujem, stoga, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na dosadašnjoj pomoći, a siguran sam da će takva pomoć biti i u budućem razdoblju koje je pred nama – rekao je Gregurović.

 

HDZ-ov kandidat za župana Ernest Svažić istaknuo je da je Krapinsko-zagorska županija na 17. mjestu u hrvatskim okvirima po efikasnosti povlačenja europskih sredstava.

- Uvjeren sam da će se uz konstruktivnu suradnju nove županijske vlasti i Vlade Republike Hrvatske, ta pozicija znatno poboljšati – naglasio je Svažić.