Potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nazvali su u četvrtak radnom uvođenju izvođača radova na 3. fazi projekta izgradnje spojne ceste Krapina – Zabok, na samom početku zahvata u Lepajcima. Treća je faza ceste duljine 3,4 kilometra, a vrijednost radova je 6,5 milijuna eura. Uz Butkovića, u vođenju izvođača radova nazočili su predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te gradonačelnik Grada Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović.

Osim što kreće izgradnja zadnje faze ceste ministar je najavio i obnovu pruge Krapina-Zabok.

 

-Nadam se da će sredinom studenoga, budući da je ugovorena i ta dionica, krenuti u obnovu pruge Krapina - Zabok ukupne vrijednosti oko 14 milijuna eura. Izabran je izvođač koji je vrlo dobar pa ćemo paralelno s ovom cestom obnoviti i prugu – najavio je Oleg Butković.

Škorić je istaknuo da će za 12 mjeseci koliko je rok za završetak ovih radova, u cijelosti izgraditi cestu od Zaboka do Krapine.

Spomenuo je i nastavak izgradnje brze ceste, odnosno dionice od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice, kao i sanaciju ceste D74.

 

-Nadam se da ćemo oba natječaja raspisati do kraja godine i vrlo brzo riješiti i te probleme – rekao je Škorić.

 

Gradonačelnik Gregurović podsjetio je da je lokalna cesta koja prolazi kroz gusto naseljena mjesta od Zaboka prema Krapini postala državna cesta naglasivši da s aspekta sigurnosti i svih drugih segmenata nije bilo rješenje koje je bilo održivo.

-Ova je spojna cesta uistinu bila nužnost. Samim time što kreću radovi sigurno će puno toga biti riješeno jer kad gledamo ovu usku kotlinu i kad se nešto dogodi na autocesti, kompletni promet je preusmjeren kroz jednu cestu koja postoji u ovoj kotlini. Stoga je ovo izuzetno važno.

S druge strane, moramo gledati da je spojnica Veliko Trgovišće – Zabok – Začretje - Krapina, dalje prema Đurmancu i Humu na Sutli gospodarska najjača spojnica u Krapinsko-zagorskoj županiji, gospodarska žila kucavica, tako da će ova cesta donijeti jako puno – rekao je Gregurović .

 

Gradonačelnik je istaknuo kako mu je posebno drago što je najavljena rekonstrukcija pruge od Zaboka do Krapine, što će puno značiti za radnike koji putuju vlakom na posao, kao i za učenike i studente.

Ministar Butković obišao je i novoizgrađeni kružni tok u Velikoj Vesi kod „Ruke”, izrazivši zadovoljstvo što je prometovanje tim dijelom sada sigurnije, lakše i bolje.