Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek u subotu je u Desiniću, gdje je bio na 7. Danima jabuka, naglasio da hrvatsko voćarstvo ide u pozitivnom smjeru.

– Voćarstvo u Hrvatskoj ima određenih izazova, ali unatrag nekoliko godina imamo dobre pokazatelje. Voće i voćne vrste uzgajaju se na nešto više od 30.000 hektara. Unatrag nekoliko godina čitav niz mjera iz ruralnog razvoja doprinio je tome da se voćnjaci revitaliziraju, da se moderniziraju. I protugradni sustavi, i sustavi za navodnjavanje, i čitav niz novih tehnologija uvode se u voćarstvo. Samim time okrenuli smo da voćarstvo ipak ide u pozitivnom smjeru – kazao je Tušek te dodao da Ministarstvo poljoprivrede kroz akcijski plan i u sljedećih pet godina stavljanja naglasak na daljnji razvoj voćarstva.

– Kroz pet godina, kroz pet mjera, pokušat ćemo izgraditi regionalne distributivne centre, sveukupno 20 hladnjača, a isto tako ćemo uvesti sustav nacionalnog označavanja voća i povrća, koji će omogućiti prepoznatljivost našeg voća i povrća na tržištu – istaknuo je pomoćnik ministrice poljoprivrede.

O ulaganju u obrazovanje poljoprivrednika Tušek je kazao da više od 60.000 poljoprivrednih proizvođača godišnje prođe kroz sustave edukacije, što obavezne, što neobavezne.

– Unatrag nekoliko godina pokazuju se ozbiljni rezultati. Interes, posebice mladih kojih imamo nešto više od 20.000, je izuzetno velik. Upravo na znanju, na usvajanju novih znanja i novih tehnologija vidimo napredak hrvatske poljoprivrede – kazao je Tušek koji se osvrnuo i na Školsku shemu voća i povrća.

– Europskim novcima želimo poboljšati konzumaciju voća i povrća u školama. Tijekom školske godine djelatnici Ministarstva poljoprivrede obilaze škole i dječje vrtiće. Na godišnjoj razini održimo više od tisuću predavanja. Financiramo opremanje školskih vrtova, nastave u vrtovima, a isto tako posjete poljoprivrednim proizvođačima, gdje djeca stječu nova znanja, upoznaju se s proizvodnjom voća i povrća i jačaju interes za konzumaciju tog voća i povrća – rekao je Tušek u Desiniću gdje se trodnevnom manifestacijom u listopadu obilježava Svjetski dan jabuka.

Načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin podsjetio je na namjeru manifestacije da se obnove stare sorte jabuka.

– Od jabuke ima sve više načina kako ih konzumirati. Počeli smo s pet štandova OPG-ova, a danas ih imamo 25. Sedma je godina i nadam se da kroz sljedeće godine idemo na još više. Planiramo preseliti manifestaciju u samo središte Desinića gdje je veći prostor za sve koji žele doći. Želimo izlagače iz cijele županije, pa i šire. To je način da ljudi koji marljivo rade na našim bregima imaju neku korist od toga – zaključio je načelnik.

Na 7. Danima jabuka u Dvoru Veliki Tabor u Desiniću od petka do nedjelje organiziraju se izložba starih sorti jabuka, edukativne radionice, glazbeni program, izbor najbolje slastice, igraonica za djecu i prigodna eno-gastronomska ponuda.