Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek u četvrtak je otvorio 29. Sabatinu, međunarodni susret vinogradara i vinara. U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova manifestacija se u Segetu Donjem kod Trogira održava do nedjelje.

Pomoćnik ministrice je podsjetio na napore koje Vlada RH s Ministarstvom poljoprivrede ulaže kako bi poboljšala uvjete poslovanja u sektoru vinogradarstva i vinarstva te naglasio da je donesen novi Zakon o vinu u suradnji s proizvođačima.

– Zakon donosi značajna administrativna rasterećenja i uštede vinarima u odnosu na dosadašnje propise. Ukinute su sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te evidencijske markice čime je 12 milijuna kuna vraćeno sektoru vinarstva, a troškovi se podmiruju iz državnog proračuna – rekao je Zdravko Tušek te podsjetio da su uspostavljene i četiri nove vinogradarske regije povezane s organizacijama vinara.

– Ove godine usvojen je i petogodišnji Nacionalni program za pomoć sektoru vina vrijedan 54 milijuna eura. Pored spomenutih mjera kroz zakonodavstvo i ovih mjera poticaja investicija, i dalje imamo izazova u ovom sektoru. I ova manifestacija otvara prostor za dijalog, razmjenu iskustava i mišljenja za stvaranje veće konkurentnosti ovog sektora, njegov bolji položaj, ali i promociju hrvatskih vina – poručio je pomoćnik ministrice otvarajući Sabatinu.

Međunarodni susret svake godine okuplja 300-ak vinogradara, vinara, vinarskih zadruga i stručnjaka te mnoge druge sudionike vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva. Osim stručne edukacije i rasprava u okviru znanstveno-stručnih skupova, organizira se i vođena degustacija vina, praktična radionica, prezentacija u vinogradu te predstavljanje projekata. Osim gospodarskih subjekata iz Hrvatske interes za sudjelovanjem pokazali su i oni iz Francuske, Austrije, Mađarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.