Predsjednik ŽO HDZ KZŽ & nositelj liste HDZ-a za III. izbornu jedinicu Žarko Tušek danas je u društvu kandidata s liste, Ljubice Jembrih i Nevenke Benić, obišao istok županije.

Obilazak je počeo uz prugu u Zlatar Bistrici.

-Iznimno sam ponosan što smo u mandatu aktualne Vlade Andreja Plenkovića uspjeli napraviti neke od kapitalnih generacijskih projekata u segmentu prometne infrastrukture na području Krapinsko-zagorske županije, što smo zdravom i dobrom dinamikom nastavili kontinuitet svih onih kapitalnih projekata koji su projekti i nekoliko vlada, a njihov završetak očekuje u godinama koje su ispred nas. Posebno sam ponosan što smo upravo u infrastrukturi željeznice napravili neke stvari koje su prije nekoliko desetljeća bile gotovo nezamislive – rekao je Tušek, nabrojivši nekoliko kapitalnih projekata:

-To su elektrifikacija pruge Zaprešić-Zabok te gotovo 500 milijuna kuna investiranih u izgradnju i rekonstrukciju naših državnih cesta, od kojih smo neke prekategorizirali i gradit ćemo ih narednih godina. Posebno sam sretan što ćemo u narednim danima potpisati ugovore za dva kapitalna projekta i u komunalnoj infrastrukturi – rekonstrukciju državne ceste D302 Mokrice-Oroslavje-Donja Stubica faza II Gornja Stubica i izgradnju nove, dugoočekivane industrijske ceste u Humu na Sutli, u Poslovnoj zoni Drajža. U vremenu koje je ispred nas, Vlada Republike Hrvatske kroz financije koje smo već sad osigurali, a to su 22 milijarde eura, jedan paket Europa nove generacije, drugi naša nova financijska omotnica, veliku će pozornost usmjeravati na daljnji razvoj prometne infrastrukture, s posebnim naglaskom na željezničku infrastrukturu. Upravo stoga želim naglasiti da program Sigurna Hrvatska za sigurnu Krapinsko-zagorsku županiju obuhvaća sve te kapitalne projekte i prometne koridore.

Nakon Zlatar Bistrice, slijedio je posjet Zlataru, Maču i Loboru i obilazak kapitalnih projekata u tim JLS. – U Zlataru je to prije svega izgradnja dječjeg vrtića, kao i kontiunuiranog projekta izgradnje i obnove povijesnog Sokolskog doma. Iiz Zlatara šaljemo i poruku poreznog poravnanja, rastrećenja kojima smo ojačali proračune naših JLS u poreznoj reformi aktualne Vlade. Jedna od JLS koja je imala najveće benefite je upravo Grad Zlatar – istaknuo je Tušek.

U Maču su se prisjetili današnjeg dana 1928. godine i atentata u beogradskoj skupštini. – Na licu mjesta stradali su Đuro Basariček i Pavao Radić, a Stjepan Radić teško je ranjen i preminuo 8 dana poslije. Paljenjem svijeće odali smo im počast za sve što su dali za hrvatsku ideju i misao – rekao je Tušek.

 

Obilazak je završio u Općini Lobor, posjetom Svetištu Majke Božje Gorske, gdje je goste dočekao loborski župnik, vlč. Tomica Božiček te ih upoznao s poviješću Svetišta i arheološkim nalazima.

- U mandatu ove Vlade u samu rekonstrukciju i obnovu Svetišta puno se ulaže kao i u župnu crkvu. To nam puno znači, jer smo u fazi izrade startegije razvoja turizma, s naglaskom na vjerskom turizmu. U istočnom dijelu i cijelom Zagorju stvarno se puno ulaže, a bitno je da Vlada ne gleda koja stranka u kojoj općini i gradu je na vlasti, ravnomjerno se raspolaže novcima i odbravaju projekti prema prioritetima i potrebama naših Zagoraca – rekla je ančelnica Lobora Ljubica Jembrih, dodavši da za Općinu Lobor unatarg 3 godine osigurano preko 13 milijuna euroskih sredstava kroz kapitalne projekte izgradnje vrtića, uređanja kulturnog centra, uređenja nerazvrstanih cesta. – Iz samih resornih ministarstava osigurano je preko 5 milijuna kuna. Kada gledamo naš osnovni proračun koji je nešto manji od 5 mil. kuna, mi smo svaku godinu poduplali svoj proračun. Ljudi to prepoznaju i vide, a radimo projekte prema potrebama ljudi, vodimo se za tim da moramo poboljšati životne uvjete na našim bregima – zaključila je Ljubica Jembrih.