Hrvatska demokratska zajednica nudi program za svakog čovjeka, za svaku obitelj, program za razvoj i napredak i Zagorje više neće biti zadnje, nego prvo.

 

Poruka je to HDZ-a koju su prepoznale i druge stranke, stoga je u četvrtak u Krapini potpisan koalicijski sporazum Zagorje bu prvo, za zajednički izlazak na predstojeće lokalne izbore, a riječ je o koalicijskom sporazumu HDZ-a, Autohtone hrvatske seljačke stranke, Hrvatske socijalno-liberalne stranke, Stranke umirovljenika i Zagorske demokratske stranke.

Svi će ono zajedno dati potporu kandidatu za župana Krapinsko-zagorske županije HDZ-ovom Ernestu Svažiću i kandidatkinji za njegovu zamjenicu Ani Kruhak.

- Pet koalicijskih partnera svojim potpisom daje podršku programu s kojim izlazim na izbore, a sažeo sam ga u 14 točaka koje će izmijeniti sliku našeg Zagorja koje više neće biti zadnje, nego prvo – istaknuo je Svažić.

 

Dodao je da svi potpisnici sporazuma očekuju da se promijene aktualni trendovi u županiji, naročito oni koji se tiču gospodarstva.

- Nedavno je prezentirano da danas na području naše županije živi 15.000 stanovnika manje, nego što je živjelo prije 20 godina, dakle na početku vladanja SDP-a Krapinsko-zagorskom županijom. Mi definitivno imamo program, vrlo konkretan program u 14 točaka, koji će te trendove izmijeniti – kazao je Svažić.

 

U ime Zagorske demokratske stranke sporazum je potpisao Stanko Belina koji je naglasio da je sazrijelo vrijeme za promjene.

- Mi želimo jako i napredno Zagorje, to je naša temeljna odrednica od osnutka Zagorske demokratske stranke. U HDZ-u smo prepoznali partnera i program s kojim možemo ostvariti upravo to - napredno i jako Zagorje, Zagorje sretnih ljudi, Zagorje iz kojeg se ne iseljava, Zagorja koje raste na svim područjima javnog djelovanja  – kazao je Belina.

 

HSLS-ov Josip Knezić istaknuo je da su toj stranci iznimno važni transparentnost i participacija građana te da ga raduje što je u Svažićevom programu upravo transparentnost, ali i digitalizacija Županijske skupštine i samih službi.

- Koalicija s HDZ-om nama je prihvatljiva na svim političkim točkama ali i u programskim odrednicama. Na listu za Županijsku skupštinu izlazimo zajedno jer se ne mirimo s činjenicom da zbog loše vlasti naše Zagorje nazaduje. Nedopustivo je da smo zadnji po svim pokazateljima. To ćemo nakon izbora promijeniti. Ovo je otvorena i demokratska sredina koja mora naprijed. Zato smo se okupili na zajedničkoj listi jer moramo biti predvodnik kajkavskih županija među kojima smo zadnji. Tu smo jer naši ljudi moraju biti u središtu odgovorne politike  – rekao je Knezić.

A-HSS-ov Alojz Horvat  podsjetio je da je ova stranka i u prošlom periodu surađivala s HDZ-om te da je suradnja bila vrlo uspješna, stoga se nisu dvoumili hoće li potpisati i ovaj sporazum o zajedničkoj listi za Županijsku skupštinu.

- Poljoprivredna proizvodnja u zadnjih dvadeset godina stagnira, loša vlast ju je devastirala. Program za poljoprivredu oko kojeg smo se složili jamči da će se takvo stanje promijeniti. S Vladom ćemo realizirati projekte koji će dići zagorsku poljoprivredu. Nedopustivo je da smo od kajkavskih županija zadnji po proizvodnji mesa, mlijeka, pa čak i vina. To ćemo zajedno mijenjati i zato smo se okupili u programskoj i projektnoj koaliciji  – rekao je Horvat.

 

Stranka umirovljenika nova je stranka na području KZŽ, a u njezino ime sporazum je potpisao Miroslav Lovrenčić.

- Stranka umirovljenika traži jaču potporu svim umirovljenicima, svim ljudima treće životne dobi. Program za ove izbore koji umirovljenicima jamči besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, jeftinije domove za starije, dnevne boravke za umirovljenike i naš je program. Pozivam sve umirovljenike da nas podrže jer je značajan dio programa i konkretne mjere za sve nas upravo ono što čini razliku od ostalih lista – rekao je Lovrenčić.