Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i potpredsjednik Vlade RH, ministar obrane Ivan Anušić, posjetili su gradilišta koja se obnavljaju nakon razornog zagrebačkog potresa na području Donje Stubice.

Naglasak tijekom obilaska bio je na  uklanjanju kuće oštećene u potresu na adresi Donja Podgora 113, koja je pretrpjela  značajna oštećenja tijekom zagrebačkog potresa , a do koje je bilo teško doći zbog potoka koji je o nemogućnosti prilaza teškim strojevima U rješavanju ovog problema, a sve kako bi se što prije vlasnicima oštećenog objekta izgradila zamjenska kuća,  uključila se Hrvatska vojska, odnosno  inženjerijska pukovnija Karlovac koja je u tri dana izgradila lansirni most koji je omogućio prilaz strojevima kako bi se napokon moglo krenuti u rušenje oštećenog objekta.

Zagrebački potres ostavio je ozbiljne posljedice na imovinu i infrastrukturu u raznim jedinicama lokalne samouprave, uključujući i područje Zagorja. Upravo je posjet visokih dužnosnika Vlade naglasio važnost suradnje na obnovi, a istaknuo je to i ministar Bačić.

- Mislim da  ovim postupkom pokazujemo koliko je Vladi RH važno obnoviti sve obiteljske kuće  na područjima zahvaćenim i petrinjskim i zagrebačkim potresom i zbog toga sam jako zadovoljan što danas možemo i na ovaj način provesti rušenje i izgradnju zamjenskih kuća. Mi ćemo, kao što je župan rekao, nastaviti ovom našom dinamikom,  nakon što smo na području Krapinsko-zagorske županije  završili projekte Fonda solidarnosti ili su pri kraju – rekao je  ministar Bačić.

Ministar je ponovio kako je na području Krapinsko-zagorske županije iz Fonda solidarnosti financirano 156 objekata čija je vrijednost 122 milijuna eura i to je samo segment koji se odnosi na obnovu zgrada javne namjene, projekte komunalne i prometne infrastrukture.

Oko 24 zamjenske kuće izgradit će se na području ove županije,  a za sada ih je 10 u nekoj fazi realizacije. U petak smo završili javnu nabavu za četiri obiteljske kuće , a ispred nas je još preostalih 9 objekata – dodao je  ministar Bačić.

- Radovi na ovom objektu trebali su krenuti kad su krenuli radovi i na drugim objektima. Međutim, zbog  specifičnosti ove lokacije , zbog nemogućnosti pristupa toj lokaciji, mi smo s gradonačelnikom Donje Stubice vlasnikom ovog objekta pokušavali pronaći drugo kako ćemo pristupiti rješenju izgradnje nove kuće. To je bio razlog zašto nismo s izgradnjom ove zgrade krenuli istog dana  kada smo krenuli is drugim objektima. Ovdje smo htjeli pokazati da je na jednoj kući, čija je površina 55 kvadrata,  napravljen jedan značajan posao,  postavili smo pontonski most i  realizirali cjelokupni proces s izgradnjom zamjenske kuće – kazao je  Bačić.

I ministar Anušić naglasio je iznimnu važnost suradnje na obnovi, pa se tako na ovoj lokaciji, gdje je pristup bio onemogućen zbog potoka, priključilo i Ministarstvo obrane odnosno Hrvatska vojska.

-Ovaj lansirni most koji je napravljen za samo tri dana,  naša pukovnija je odradila bez ikakvih problema i pokazala spremnost da i dalje bude na raspolaganju  ne samo kada govorimo o obrani RH i sigurnosti, nego i kad govorimo o obnovi od potresa i svih drugih elementarnih nepogoda koji su proteklih nekoliko godina nažalost zadesile hrvatsku. Uvijek je  HV bila spremna pomoći i tako će biti i ubuduće  – kazao je  Anušić.

Nakon Donje Stubice, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u pratnji predsjednika  HDZ-a KZŽ, saborskog zastupnika i gradonačelnika Krapine  Zorana Gregurovića obišao je i gradilište obnove nakon potresa u  Putkovcu. Na gradilištu ga je dočekao načelnik Općine Đurmanec  Damir Belošević i vlasnik tvrtke ALU FORMA Dražen Herak. Na ovoj lokaciji postavlja se energetski visoko učinkovita mobilna kuća čija je izrada na natječaju dobila ALU FORMA iz Krapine.