Hrvatski premijer s predsjednicom EK na Bregani i potom u Zagrebu: šetnja Jelačić-placom, kava na špici i prvo plaćanje eurima.

Andrej Plenković: Dovršili smo proces EU integracije koji je prije 32 godine zacrtao dr. Franjo Tuđman! Da, povijesni dan! Predanim angažmanom ostvarili smo strateške ciljeve na dobrobit građana i gospodarstva. U krugu smo samo 15 država koje su istodobno u NATO-u, EU-u, Schengenu i eurozoni“.

 

Ursula von der Leyen: „Svjedočili smo vašem nevjerojatnom putovanju, radu i odlučnosti! U godini smo novog početka, i nema mjesta u Europi gdje je to istinitije nego u Hrvatskoj. Počašćena sam što što sam s vama, na ovaj dan radosti i ponosa za Hrvate!“.

„Prva smo država koja je na isti dan ušla i u Schengenski prostor i u europodručje! Od danas za Hrvatsku više ništa nije isto!“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na Bregani, na (bivšem) graničnom prijelazu sa Slovenijom: Članstvom u eurozoni naši će građani biti zaštićeniji od budućih kriza, a ulaskom u Schengen, najveći prostor slobodnog kretanja u svijetu, automobili još od 00:01 prolaze granicu bez formalnosti i kontrola, bez rampi i zaustavljanja!  

Hrvatska je to zaslužila!

Hrvatska je to zaslužila jer je ispunila sve zahtjevne kriterije - nastavio je Andrej Plenković:

- Napornim i posvećenim radom ostvarili smo strateške državne ciljeve najdublje europske integracije, s punim uvjerenjem da je to korisno za hrvatske ljude i gospodarstvo! RH je ušla u krug samo 15 zemalja koje su istodobno i u NATO-u i u Europskoj uniji i u Schengenu i u eurozoni!

S čvrstim osloncem u Tuđmanovoj baštini

„Dovršili smo proces koji je prije 32 godine zacrtao prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj suvremene HR dr. Franjo Tuđman! Da, povijesni dan!“ - naglasio je:

- A prije 31 godinu Lijepa Naša, žrtva velikosrpske agresije, nije bila međunarodno priznata. Nikada se nećemo umoriti zahvaljivati hrvatskim braniteljima na slobodi i demokraciji u kojoj danas živimo! Drago mi je što smo u 2022. dovršili i Pelješki most te oživotvorili san o teritorijalnom spajanju Hrvatske, i to uz pomoć europskih sredstava.

Štitimo granicu od ilegalnih migracija

Tom je prigodom PVRH Plenković još jednom zahvalio i hrvatskim policajcima koji čuvaju i državnu i vanjsku EU granicu:

- Članstvo u Schengenu pridonijet će većoj sigurnosti i zaštiti od ilegalnih migracija, ali ponavljam naš čvrsti politički stav: nećemo postaviti ni ograde ni žicu između Hrvata u Hrvatskoj i naših sunarodnjaka u BiH!

Godina novog početka

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je da su pridruživanje Schengenu i uvođenje eura dva sjajna, golema postignuća za RH kao najmlađu članicu Europske unije:

- To je svjedočanstvo vašega nevjerojatnog putovanja, vašega teškog rada i odlučnosti! Ovo je godina novog početka. I nema mjesta u Europi gdje je to istinitije nego u Hrvatskoj. Jako mi je drago što sam ovdje, na ovaj dan radosti, slavlja i ponosa za Hrvate!

Između Slovenije i RH ponovno nema granice!

Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar, koja je također bila na Bregani, poručila je da je iskreno veseli hrvatski ulazak u Schengen i europodručje, naglasivši da je integracija jedini put za Europu:

- Europa je naš zajednički dom. Pozdravljam što između Slovenije i Hrvatske ponovno nema granice!

U GLAVNOM GRADU HRVATSKE

Hrvatski premijer i predsjednica EK s Bregane su otišli u glavni grad Lijepe Naše. Prvo su održali sastanak u Banskim dvorima te se potom zajedno prošetali do Trga bana Josipa Jelačića, popili kavu na zagrebačkoj špici - koju je, u simboličnoj gesti, Andrej Plenković prvi put platio eurima.