Povodom 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice Franje Tuđmana, kraj njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću vijence je položilo izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom stranke i Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

- 100. obljetnica rođenja prvog predsjednika Republike Hrvatske, utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice, vizionara, pobjednika, vojskovođe, ustavotvorca i diplomata, čovjeka čija je politička ostavština obaveza svih nas koji danas imamo povjerenje hrvatskih građana, prigoda je da obilježimo sve ono što je dr. Franjo Tuđman tijekom svog života učinio za Hrvatsku- rekao je na samom početku premijer Plenković.

 

U nastavku svog govora zahvalio je članovima i članicama njegove obitelji, svim braniteljima i cijelom hrvatskom narodu što su podržali predsjednika Tuđmana u prijelomnim povijesnim trenucima za europski kontinent, ali i ostvarenje višestoljetnog sna hrvatskog naroda, a to je ostvarenje samostalne, slobodne i međunarodno priznate Hrvatske u uvjetima koji, kako je premijer rekao, nisu bili jednostavni.

 

- Naprotiv, bili su vrlo teški, u uvjetima ratne agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku, u vremenima hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja, u državničkoj umješnosti i istinski mudrom vođenju državne politike u tim teškim 90-im godinama. Danas je Hrvatska već 30 godina međunarodno priznata, ostvarila je sve svoje strateške ciljeve, članica je Europske unije, članica je Sjevernoatlantskog saveza, imamo demokraciju, izgrađene institucije i kontinuirano unaprjeđujemo ono što je bio njegov cilj, a to je da se svi zajedno borimo, radimo i trudimo za bolji život svakog hrvatskog čovjeka - izjavio je premijer Plenković dodavši kako Vlada brine i o Hrvatima izvan Hrvatske.

 

- Velika vrijednost Tuđmanove politike bila je ne samo pomirenje unutar hrvatskog nacionalnog bića nego tijesno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske i zato posebnog računa vodimo o Hrvatima kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini i o Hrvatima koji su manjine u nama susjednim državama, a i o svim drugim Hrvatima koji su iz različitih razloga napustili Hrvatsku i sada žive diljem svijeta. Sve ciljeve koje je predsjednik Tuđman zacrtao u svom govoru u Hrvatskom saboru 30. svibnja 1990. godine nakon prvih demokratskih izbora mislim da je ostvario, a na nama je da to poboljšamo u novim međunarodnim okolnostima, novim gospodarskim okolnostima i novim globalnim izazovima, sve ono što je u našoj generaciji da učinimo dobro za hrvatsko društvo i hrvatske građane - rekao je premijer zaključivši kako je Franjo Tuđman hrvatski velikan i najveći hrvatski državnik u povijesti.

Obilježavanju je nazočio i predsjednik HDZ-a Krapinsko - zagorske županije Zoran Gregurović te članovi Županijskog odbora HDZ-a KZŽ.

Da su iza Franje Tuđmana povijesni državnički potezi kojima je stvorena moderna hrvatska država, najprije obranjena, a nakon toga oslobođena, naglasio je posebni Vladin savjetnik za vanjsku politiku Mate Granić.

- Tu je isto tako i politika kojom je zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini i kojom je mirno reintegriran zadnji okupirani dio teritorija i on je  čovjek koji je odredio i budućnost Republike Hrvatske. Naš san se ostvario  i postali smo smo članicom, najprije Ujedinjenih naroda, a kasnije i NATO-a i Europske unije te je danas Hrvatska, država u kojoj su ostvareni ključni ciljevi Hrvatske politike - rekao je Granić te na upit novinara bi li Tuđman bio zadovoljan današnjom Hrvatskom odgovorio, da sa strateškog gledišta, apsolutno bi.

- Ova Vlada Andreja Plenkovića vodi modernu, suverenističku politiku. Također, ova je Vlada bila među prvima koja je prepoznala što će se događati u Ukrajini i podržala Ukrajinu i ukrajinski narod u obrani od brutalne ruske, ničim izazvane agresije na Ukrajinu. Isto tako, ova Vlada se brine za Hrvate u BIH, no nažalost nakon smrti pokojnog predsjednika trebalo je proći 15 godina da dođe Vlada koja će staviti položaj hrvata u Bosni i Hercegovini u fokus. Ono što smo dogovorili u Washingtonu i Daytonu o konstitutivnosti naroda promijenjeno je odlukama visokih predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, no je li netko iz Hrvatske reagirao na to, nitko - pojasnio je Granić dodavši kako se zna s kojim se saveznicima trba boriti kako bi se ono što je potpisano ostvarilo do kraja te kako bi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini bio suveren i konstitutivan narod kao i druga dva naroda.

 

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak istaknuo je kako su svi temeljni ciljevi iz programa pokojnog predsjednika Tuđmana ostvareni.

 

- Prvi cilj je bio stvaranje hrvatske države, nakon toga je bilo oslobađanje hrvatske države, a treći cilj bio je razvoj Hrvatske. Sva tri cilja koja je on zacrtao u tom svom temeljnom programu su i ostvarena. Oslobođena, stvorena i ekonomski usmjerena Hrvatska prema euroatlanskim integracijama koje su isto tako ostvarene - kazao je Jarnjak.

Uz brojne članove stranke na svečanosti u Velikom Trgovišću bili su i ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Vili Beroš, Oleg Butković, Mario Banožić, Davor Filipović, ministrica Nina Obuljen Koržinek, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, saborski zastupnik Žarko Tušek te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.