Kod Spomen-obilježja u Maclju u petak je odana počast žrtvama Bleiburške tragedije i hrvatskog Križnog puta.

Uz predsjednika Vlade i Hrvatske demokratske zajednica Andreja Plenkovića, odavanju počasti nazočili su zamjenik predsjednika stranke i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednica stranke Zdravka Bušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović te predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i saborski zastupnik Žarko Tušek

S ovog mjesta želimo poslati, prije svega, poruku poštovanja, pijeteta, humanosti, suosjećanja nad tragedijom hrvatskog naroda koja se dogodila u poraću Drugog svjetskog rata, kazao je Tušek i dodao:

- Od Bleiburga, putem Slovenije, ovdje na Maclju je najveće stratište koje se dogodilo hrvatskom narodu u tom tragičnom vremenu u našoj povijesti na području Republike Hrvatske.

Tušek je istaknuo da će hrvatska vlada nastaviti s ekshumacijama na maceljskom području, na području Lepe Bukve, od ponedjeljka.

- Pretpostavlja se da je u ovim šumama pogubljeno, a još uvijek neidentificirano više od 10 tisuća žrtava, što će ekshumacija i pokazati. Obitelji stradalih tragaju za istinom, za oslobođenjem, za poštovanjem prema onima koji su ovdje izgubili svoje živote nepotrebno, zbog zlobe, mržnje, ideologije. Ta istina nas u današnjem vremenu i vremenu koje je ispred nas samo može osloboditi i na toj istini jedino možemo graditi normalno i civilizirano okruženje u Republici Hrvatskoj i našem društvu općenito, slobodni tereta ideologija, tereta povijesti. Moderna Europa je osudila fašizam, nacizam i komunizam. Jedno je antifašistička borba u Drugom svjetskom ratu, a drugo su totalitarni zločini koji su uslijedili nakon toga i treba poslati jasnu poruku. To je, uostalom, poruka politike naše vlade, a tu poruku mi već godinama šaljemo iz Maclja, najvećeg stratišta na području Republike Hrvatske – rekao je Tušek.