Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak su u promet pustili novoizgrađenu cestovnu dionicu Zlatar Bistrica – Andraševec, ukupne vrijednosti gotovo 145 milijuna kuna.

- Izrazito sam zadovoljan da smo danas u prigodi otvoriti ovu dionicu obilaznice grada Zagreba, još jednom u Krapinsko – zagorskoj županiji, ovoga puta do Zlatar Bistrice, dionicu u koju su Hrvatske ceste uložile 145 milijuna kuna. Ovo će značiti znatno brži protok ljudi iz Zlatar Bistrice, ali neposredno i ovdje u blizini vidimo crkvu u Mariji Bistrici, samo tri kilometra su ostala do svetišta. Dakle bolji protok ljudi, brži dolazak hodočasnika, ali i opći doprinos kvaliteti života u Hrvatskom zagorju, u Krapinsko – zagorskoj županiji - kazao je premijer Plenković i dodao:

- Hrvatske ceste su samo u izgradnju novih cesta u protekle tri godine, dakle u mandatu ove vlade, investirale 400 milijuna kuna i još je 100 milijuna kuna išlo u održavanje postojećih cesta. To znači da su jedan veliki dio sredstava Hrvatske ceste alocirale upravo u Krapinsko – zagorsku županiju i Hrvatsko zagorje.

Premijer je kazao i kako je to sjajan uvod u daljnje pripreme za predstojeću sjednicu Vlade koja će se održati u Krapini.

- Dogovaramo termin s gradonačelnikom, sa županom i našim saborskim zastupnicima. Želimo pokazati koliko nam je stalo do prometnog i gospodarskog razvoja Hrvatskog zagorja. Zahvaljujem ministru Butkoviću, zahvaljujem gospodinu Škoriću i njihovim suradnicima te Zagorje gradnji koje je dovršilo ovaj dio dionice obilaznice. U prezentaciji smo mogli čuti da se nastavljaju planovi za izgradnju dionice Zlatar Bistrica – Kašina, a potom sve do Popovca, čime bi stvorili praktički pravi „zagrebački prsten” - zaključio je predsjednik Vlade.

Hrvatske ceste izgradile su 6,4 kilometra dionice Zlatar Bistrica – Andraševec u sklopu Projekta izgradnja brze ceste Popovec – Marija Bistrica – Zabok sa spojem na Breznički Hum.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da se u Krapinsko – zagorskoj županiji ulaže i radi mnogo.

- Mi trenutno ulažemo više od milijardu kuna u infrastrukturne prometne projekte ovdje u Krapinsko – zagorskoj županiji. Znači, uz svu ovu cestovnu infrastrukturu i ovu cestu koju smo danas otvorili, tu je veliki projekt obnove, rekonstrukcije i izgradnje pruge Zaprešić - Zabok koja ide jako dobro. Projekt je vrijedan 80 milijuna eura i financira se od strane Europske unije s 85 posto. Danas u Hrvatskoj oko 20 milijardi kuna ulažemo u prometnu infrastrukturu i to je dobro, to se vidi na rastu BDP-a i na aktivnosti svih građevinskih tvrtki, tako i tvrtki ovdje u Zagorju. Veliki projekti, to nas očekuje i u budućnosti i nastavljamo dalje – istaknuo je ministar Butković i zaključio:
- Što se tiče ove ceste, Hrvatske ceste će negdje sredinom sljedeće godine imati građevinsku dozvolu, raspisat će se javni natječaj i nastavljamo graditi cestu prema Mariji Bistrici, odnosno prema Popovcu.

 

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek istaknuo je da je otvorenjem dionice do Zlatar Bistrice realiziran još jedan u nizu kapitalnih projekata aktualne Vlade, s kojima je HDZ izašao pred birače.

– Projektiranjem čvora Poznanovec, naknadno na izvorni projekt, cijela dionica dobila je je još više na vrijednosti. Ovo su generacijski projekti, projekti koje Hrvatsko zagorje zaslužuje, i sve nepotrebne političke polemike koje su se vodile oko toga hoće li ili neće ti isti projekti biti realizirani, bile su potpuno nepotrebne i promašene – poručio je Tušek i ponovio da je u mandatu aktualne Vlade Krapinsko-zagorska županija uistinu postala veliko gradilište, od komunalne infrastrukture do konkretnih životnih projekata u svakoj općini i u svakome gradu.

– Još prošle godine u ovo vrijeme prošli smo brojku od 2 milijarde kuna projekata samo u našoj županiji. Nema općine i nema grada koji nemaju i po nekoliko ozbiljnih i velikih projekata, a sve u okviru operativnih programa Vlade i resornih ministarstava – dodao je Tušek zahvalivši svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekata, do Uprave HC-a, aktualnog ministra Olega Butkovića i premijera Andreja Plenkovića.

– Uskoro očekujem slične svečanosti na otvorenju elektrificirane pruge u Zaboku, na otvorenju rekonstruirane državne ceste dr. Franje Tuđmana u Zaboku, očekujemo da ova cesta uskoro dođe i do Marija Bistrice, paralelna cesta do Krapine, da rekonstruirasmo državni cestu prema Donjoj Stubici, da izgradimo cestu u poslovnoj zoni Hum na Sutli, da dalje projektiramo dionicu do Huma Brezničkog – kazao je saborski zastupnik Tušek i najavio sjednicu Vlade u Krapini na kojoj se očekuju nove strateške odluke o kapitalnim projektima u Krapinsko-zagorskoj županiji.