Klub vijećnika HDZ-a u Skupštini Krapinsko-zagorske županije podržat će nove izmjene proračuna Krapinsko-zagorske županije budući da je povećanje proračuna od čak 23 posto povećano zbog sredstava koja je Vlada RH-a osigurala za sanaciju štete na području županije uzrokovane zagrebačkim i petrinjskim potresom. . .

Naime, odlukom Vlade RH za područje Krapinsko-zagorske županije osigurano je za 12 projekata sanacije šteta na objektima u obrazovanju 1,23 milijuna eura. Još veći iznos bespovratnih sredstava osiguran je za sanaciju prometnica stradalih u potresu. Radi se o gotovo 34,7 milijuna eura bespovratnih sredstava koja su iskorištena za čak 54 projekta sanacije.

- Osim što je obnovljen veliki dio prometnica, učinak sredstava koje je Vlada RH-a osigurala preko fondova Europske unije je veći budući da je na radovima angažiran dobar dio tvrtki s područja županije - naglasio je član Skupštine Vladimir Pleško dodajući da Krapinsko-zagorska županija nikada nije imala tako veliku razinu investicija u tom segmentu u povijesti.

- Zahvaljujemo Vladi RH na osiguranim sredstvima. Iako je bila velika kritika da se sredstva neće iskoristiti činjenica je kako je resorno ministarstvo ministra Branka Bačića i prije roka realiziralo projekte u iznosu većem od milijardu eura a koji se odnose na obnovu. Dobar dio tih sredstava odnosi se i na Krapinsko-zagorsku županiju - zaključio je Pleško koji je čestitao svim čelnicima gradova i općina koje su na vrijeme prijavile i provele projekte za koje je sredstva osigurala Vlada RH-a.

Uz rebalans proračuna članovi Skupštine iz reda HDZ-a još jednom šalju jasnu poruku da odluka Vlade o prijenosu osnivačkih prava županijskih i općinskih bolnica na državu znači početak sustavne reforme zdravstva koja u fokus stavlja brigu za pacijenta te poboljšanje zdravstvenih usluga bez obzira gdje se ta zdravstvena usluga pruža.

- U cijeloj priči prvenstveno treba gledati interes korisnika zdravstvenih ustanova odnosno pacijenata. Zgrade odnosno zdravstveni objekti, sa svojom medicinsko-dijagnostičkom opremom i svim zaposlenicima, ostaju tamo gdje su i sada i to je glavna poruka pacijentima - k azala je načelnica Općine Lobor i članica Skupštine Ljubica Jembrih, dodajući da se s druge strane očekuje unapređenje kvalitete. zdravstvenih usluga jer je upravo to cilj prijenosa osnivačkih prava, tj. cjelokupne reforme zdravstva . Naglasila je i kao što je i sam stručni rad zdravstvenih ustanova propisan na razini države i na taj rad županije ni do sada nemaju imale utjecaja.

Jembrih drži i da prijenos osnivačkih prava ne bi trebao imati utjecaj na suradnju Države i Županije kada je u pitanju rad zdravstvenih ustanova, već da bi svi zajedno trebali biti usmjereni na, ponovila je još jednom, briga za zdravlje pacijenata.

- Ova zdravstvena reforma osim što stavlja u fokus pacijenta, prijenos osnivačkih prava na državu znači i jačanje fiskalnih kapaciteta zdravstvenih ustanova na taj način te zasigurno i njihov daljnji razvoj u svim segmentima - pojasnila je Jembrih. Poslala je i poruku Županiji i njenom vodstvu da se ne moraju brinuti da više neće imati utjecaja na rad i funkcioniranje zdravstvenih ustanova. Što se tiče upravljanja zdravstvenim ustanovama čija će se osnivačka prava prenijeti na državu, županiju i Grad Zagreb u upravljanje bolnicama i nadalje sudjelovati putem jednog člana Upravnog vijeća, dok se predsjednik i tri člana imenuju ispred osnivača, odnosno Republike Hrvatske - završila je Jembrih.