Naša Vlada dodatno smanjila trošarine na naftne derivate i maksimalnu maržu trgovaca. PVRH Andrej Plenković: Bez prijašnjih i današnjih mjera benzin bi bio skuplji za 2.28 kune, a dizel za čak 2.78! Trošarina na benzin smanjuje se za dodatnih 40 lipa po litri (što je s prijašnjim smanjenjem ukupno 80 lipa), a dizel za dodatnih 20 lipa (ukupno 40). Marža se pak spušta za još 10 lipa - na 65 po litri. Također, novom Uredbom uvodimo, umjesto jednotjednog, 14-dnevno obračunsko razdoblje za utvrđivanje cijena goriva. Dokle god ova globalna kriza bude trajala, koristit ćemo raspoložive mehanizme i intervenirati u interesu građana i gospodarstva.

3 intervencijske odluke

„Uredbom smo utvrdili najviše maloprodajne cijene naftnih derivata i izmijenili Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju“ - otkrio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na konferenciji za medije u Banskim dvorima:

- Ukupno sniženje trošarina sada iznosi 80 lipa po litri benzina jer smo ranije već bili smanjili trošarine za 40 lipa, a danas je smanjujemo za dodatnih 40 lipa. Za dizel je trošarina ranije smanjena za 20 lipa, a sada se smanjuje za još 20 lipa - što ukupno čini 40 lipa. Za plavi dizel trošarina se ne naplaćuje, pa tu Vlada nema mogućnost intervencije.

I smanjenjem marži i uvođenjem 14-dnevno obračunskog razdoblja, drugim dvjema intervencijama koje će biti na snazi 30 dana, dodatno ublažavamo rast cijena - nastavio je Plenković:

- Marža se smanjuje za 10 lipa: za motorne benzine i dizelska goriva s dosadašnjih 0.75 kuna na 0.65, a na plavi dizel s 0.50 na 0.40 kuna. Dvotjedno obračunsko razdoblje uvodimo jer je to za naše građane povoljnije.

Ostvarene znatne uštede

Izdvojio je nekoliko važnih činjenica o dosadašnjim uštedama na temelju donesenih mjera:

- Ako uračunamo današnje odluke Vlade RH, dosad je ostvarena ušteda od 2.28 kuna za litru benzina, 2.72 kune za litru dizela i 1.42 kune za litru plavog dizela. Da nije bilo Vladinih mjera, prijašnjih i ovih novih, dizel bi sutra koštao 15.80 kuna po litri, dok bi za litru benzina građani morali izdvojiti 15.78 kuna, a za plavi dizel 10.87 kuna po litri.

Stupanjem na snagu ovih mjera, maksimalna maloprodajna cijena iznosit će 13.08 kuna po litri za dizel, 13.50 kuna po litri za benzin te 9.45 kuna po litri za plavi dizel:

- To znači da su po 50-litrenom spremniku goriva, uslijed svih Vladinih dosadašnjih mjera, troškovi za potrošače manji za benzin u iznosu od oko 114 kuna, za dizel 136 kuna i za plavi dizel 71 kunu.

Intervenirat ćemo koliko god bude potrebno

Intervencije Vlade RH koje se tiču ublažavanja rasta cijena naftnih derivata samo su dio aktivnosti koje se provode - upozorio je Plenković i podsjetio na paket mjera koji je na snazi od 1. travnja:

- Vlada je donijela energetski paket vrijedan gotovo 5 milijardi kuna. Obuhvatio je subvencije na cijene plina i struje za kućanstva, subvencije poljoprivrednicima i ribarima, jednokratne potpore umirovljenicima, smanjivanje PDV-a na niz proizvoda najšire uporabe.

Dokle god budu ovakve okolnosti, koristit ćemo mehanizme koje imamo na raspolaganju i intervenirati u interesu hrvatskih građana i gospodarstva - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.