Podaci DZS-a potvrđuju da su se ostvarile procjene Vlade RH i Europske komisije o munjevitom rastu BDP-a u 2021. godini. Stopa rasta najviša je od naše samostalnosti - 10.4%! Prema europskim prognozama, Hrvatska će i u čitavome trogodišnjem razdoblju 2021.-2023. biti 2. najbrže rastuća nacionalna ekonomija u EU-u! „Vladinim su mjerama u Covid krizi očuvana radna mjesta i likvidnost poduzeća, a provedbom reformi i korištenjem rekordnih europskih sredstava za koja smo se izborili usmjereni smo na daljnje ubrzanje rasta nacionalne ekonomije!“ - istaknuo je PVRH Andrej Plenković.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo je da će Hrvatska, prema podacima i Eurostata i Državnog zavoda za statistiku RH, biti pri samom vrhu Europske unije po godišnjem rastu BDP-a.

Pritom je zahvalio hrvatskim gospodarstvenicima koji su svojim aktivnostima pridonijeli brzom oporavku od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Schengen, eurozona i - daljnji rast

Nedavne procjene Europske komisije pokazale su kako bi Hrvatska - nastavio je Andrej Plenković - i u trogodišnjem razdoblju od 2021. do 2023. trebala imati drugu najveću prosječnu stopu rasta (6.1%) među članicama EU-a, odmah nakon Irske:

- Hrvatsko gospodarstvo nadmašilo je razinu pretkrizne 2019. godine. Uz snažne mjere Vlade, očuvana su radna mjesta i pružena je ruka privatnom sektoru da prebrodimo krizu koja je prijetila ugrozi egzistencije brojnih hrvatskih obitelji i poduzeća. Provedbom reformi i korištenjem osiguranih europskih sredstava usmjereni smo na daljnje ubrzanje rasta gospodarstva, a ulazak u schengenski prostor i europodručje strateški mijenjaju položaj i utjecaj Hrvatske na europskoj i globalnoj karti.

Zaštita standarda hrvatskih građana

S obzirom da smo suočeni s rastom cijena energenata od 1. travnja, Plenković je naglasio da će Vlada, kao i dosad, pravodobno reagirati te adekvatnim mjerama štititi i građane i hrvatsko gospodarstvo -što je i najavljeno prigodom predstavljanja paketa mjera u vrijednosti od gotovo pet milijardi kuna.

POVEĆANJE PROIZVODNJE & OSOBNE POTROŠNJE

Utjecaj na rast BDP-a u Hrvatskoj u prošloj godini imali su izvoz usluga i roba, investicije, izvrsna turistička sezona te povećanje industrijske proizvodnje i osobne potrošnje.

I u zadnjem prošlogodišnjem kvartalu nastavljen je snažni rast BDP-a na godišnjoj razini - od 9.7% - što je dvostruko više od stope rasta na razini EU-a (4.8%). BDP za 2021. premašio je za 1.5% realnu razinu iz 2019. godine, što je potvrda dobrih trendova u gospodarstvu i potpunog oporavka nakon COVID krize.