U Humu na Sutli u utorak je svečano obilježena 33. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije.

Svečanost je svojim dolaskom uveličao predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a uz brojne članove stranke, obilježavanju obljetnice nazočili su i predsjednik županijskog HDZ-a i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, zamjenik predsjednika HDZ-a, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, HDZ-ovi načelnici, gradonačelnici, saborski zastupnici i brojni gosti.

Čestitajući ovu veliku obljetnicu, Plenković je naglasio kako na ovakve svečanosti širom Hrvatske stiže veliki broj članica i članova stranke te da vlada odlično ozračje prepuno optimizma što je slučaj i ovdje u Humu na Sutli.

-Sada kada smo na sceni kao međunarodno priznata države više od 30 godina, treba jasno pokazati koja je to politička snaga dala najveći doprinos realizaciji tih ciljeva. Tu nema dileme, to je HDZ jer sve što se ključno dogodilo u našoj Hrvatskoj, na čelu toga bio je HDZ – rekao je Plenković i podsjetio kako je Hrvatska pod vodstvom HDZ-a postala samostalna zemlja, obranila svoj teritorij te krenula sigurnim putem prema europskim i transatlantskim asocijacijama kojih je danas član.

-Mi kao stranka imamo najveću identifikaciju s tim postignućima i bitno smo drukčiji od naše političke konkurencije. HDZ je ovdje da ukaže hrvatskom narodu, građanima što je zaista bitno. Bitno je da smo ostvarili sve što smo obećali kroz naše programe, a istovremeno smo se nosili sa svim izazovima na koje nismo mogli utjecati - rekao je Plenković te pobrojao sve posljednje uspjehe, od izgradnje Pelješkog mosta, ulaska u Schengenski prostor, uvođenje eura, do brojnih mjera kroz covid i posljednju energetsku krizu, a koje su očuvale društvenu i gospodarsku stabilnost te sačuvale na stotine tisuća radnih mjesta.

-Tu je nastupio jedini akter koji ima snagu nositi se s takvim problemima i zaštititi građane, a to je država vođena HDZ-om - poručio je predsjednik HDZ-a dodajući da je kriza prebrođena na način da je sačuvana društvena kohezija.

-To znači da u praksi ne dođe do ugroze opstojnosti obitelji i da ne dođe do ugrožavanja radnih mjesta. Sve smo to postigli brzim mjerama - kazao je Plenković te najavio novi paket mjera jer, naglasio je, vrijeme je još uvijek takvo da zahtjeva mjere kojima će se očuvati stabilnost te svi preduvjeti za daljnji gospodarski rast.

-Imamo zaokruženu politiku i dobro znamo kamo idemo, dok su s druge strane predsjednik RH i dobar dio oporbe pali na ispitu. Uvijek smo odabrali pravu stranu i to nas dijeli od naše političke konkurencije koja ima krive političke odabire i ne nude nikakva suvisla rješenja problema. Trebat će dosta političke vještine i argumentacije da pokažemo građanima, da građani vide koja je to ekipa koja će s nama osigurati razvoj i daljnje izgrađivanje našeg društva u četvrtom desetljeću naše samostalnosti – zaključio je Plenković.

Predsjednik ŽO HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Zoran Gregurović u svom je obraćanju okupljenima izjavio kako je HDZ najjača politička organizacija u zemlji i kako je ova svečanost pokazatelj koliko se poštuju svi oni koji su stvarali ovu stranku. Posebnu zahvalu uputio je prvom predsjedniku stranke i predsjedniku samostalne Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu koji je, naglasio je Gregurović, vratio ponos hrvatskom narodu. Zahvalio je i braniteljima na svemu što su napravili za samostalnost pa tako i za budućnost Hrvatske. Ujedno je najavio da je Zagorje spremno za promjene.

-Promjene se mogu dogoditi i u našoj županiji. Svima nam treba više zajedništva i ja osobno želim graditi mostove, a ne zidove. Cilj mi je politička rasprava i dijalog, a ne se baviti igrama. Svoje ideje ću promovirati kroz dijalog, čime ostvarujemo i smjernice politike naše stranke – poručio je prvi čovjek HDZ-a u Krapinsko-zagorskoj županiji te naveo kako niti jedan ozbiljniji projekt u županiji nije pokrenut bez suradnje s Vladom RH i premijerom Plenkovićem.

-Nažalost, svih ovih godina moramo gledati kako se srozava rejting naše županije. Jedino ozbiljno su projekti koji se ostvaruju uz pomoć Vlade, dok suprotna strana nudi jedino, već teško gledljivu, samopromociju. Pozitivna gospodarska kretanja zasluga su naših vrijednih poduzetnika te mjere i pomoć koji im pruža Vlada. U ovom kraju naša stranka ima veliki potencijal i HDZ ima svoje biračko tijelo. Samo trebamo staviti glave skupa i ostvariti naše potencijale. HDZ je pobjeđivao kada je vladalo zajedništvo i vrijeme je da to postignemo u našoj županiji - poručio je Gregurović koji je pozvao članice i članove stranke da svojim angažmanom naprave sve za bolje sutra Krapinsko-zagorske županije i svih njenih građana.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved posebno je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja okupljenih na svečanosti u Humu na Sutli, a posebno je pozdravio utemeljitelje i hrvatske branitelje.

-Prije 33 godine naši su utemeljitelji s dr. Franjom Tuđmanom utemeljili HDZ koji je u proteklih više od 30 godina bio stup utemeljenja, stvaranje samostalnosti, izgradnje institucija i obrane naše domovine. HDZ se i danas nalazi tamo gdje ga je pozicionirao naš utemeljitelj dr. Tuđman. Stranka i danas ima najbolji program za našu zemlju i taj program realiziramo iz dana u dan. Uz to, stranka ima najbolje članstvo kakvo nema niti jedna druga stranka u Hrvatskoj - rekao je ministar Medved dodajući da 30 godina u povijesti jedne zemlje nije puno, ali da su to bile godine prepune postignuća. Na kraju, posebnu je zahvalu uputio svim braniteljima i domoljubima s područja Krapinsko-zagorske županije jer, naglasio je, nema postrojbe Hrvatske vojske u kojoj nije bilo nekoga s područja Hrvatskog zagorja.

Stranačkim se kolegama obratio i saborski zastupnik te predsjednik Saborskog odbora za gospodarstvo Žarko Tušek koji je naglasio da je inflacija koja nas je sve pogodila, diljem Europe, u Hrvatskoj ipak stabilizirana na razinu prosjeka EU.

-S dva paketa mjera državnih intervencija, prvo onim iz proljeća 2022. godine teškim gotovo 5 milijardi kuna, za kućanstva, poduzeća i poljoprivrednike, onda i još uvijek aktualnim jesenskim paketom mjera teškim 21 milijardu kuna bez velikih rana prošlo je i prolazi najveću krizu Europe i svijeta od Drugog svjetskog rata – kazao je Tušek.

Dodao je da je ono što dodatno govori o ispravnosti politika i mjera odgovor hrvatskog gospodarstva upravo u krizi.

-Nakon povijesnog rasta BDP -a u 2021. godini, rast hrvatskog BDP -a u 2022. godini na samom je vrhu Europske unije, a Hrvatska prema 2023. godinu ulazi toliko ekonomski osnažena da iznad svih realnih rokova i predviđanja ispunjava kriterije ulaska u Eurozonu, naravno i Schengen – naglasio je Tušek.

Stjepan Sokolić, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman” Krapinsko-zagorske županije, u svom se govoru prisjetio povijesnih događaja s početka 90-tih kada su krenula osnivanja ogranaka stranke.

- Kao osnivači preuzeli smo obvezu osnovati organizacije na području bivših općina, bilo ih je 6, koje su se sastojale od mjesnih zajednica u kojima smo osnivali temeljne ogranke. Na području Hrvatskog zagorja u to vrijeme bilo 3.074 članova/osnivača i to je članstvo bilo temelj za pripremu stranke za izbore na kojima smo odnijeli uvjerljivu pobjedu. Zahvaljujem svima koji su u to vrijeme bili spremni staviti svoje ime na listu kada nas se prozivalo da smo "stranka opasnih namjera". Bili smo prvi koji smo stvorili i vodili ovu državu, kako u ratu tako i u miru.- rekao je Sokolić.

Predsjednik HDZ-a Hum na Sutli i predsjednik općinskog vijeća Mario Antonić poručio je da je Općina Hum na Sutli mala, ali gospodarski velika općina puna dobrih i vrijednih ljudi, perjanica industrijske proizvodnje, produktivnosti, globalne konkurentnosti i izvoza.

-Osobno smatram da je upravo to pravi put i način s kojim se može opstati i biti uspješan i napredan u svijetu obilježenom teškim i izazovnim vremenima. A naša je stranka, kao državotvorna, temeljna stranka u RH naviknuta na teška i turbulentna vremena od prvih dana osnivanja, ali još i prije toga – kazao je Antonić.

Podsjetio je kako se na stranačkim događanjima u prvim godinama osnutka HDZ-a u Humu na Sutli znalo okupiti i više od 400 ljudi.

-Današnji HDZ na nacionalnoj razini već godinama ima dominantnu ulogu u vođenju države koja je stabilna, zapadno orijentirana demokracija, integrirana u EU, eurozonu i Schengenski prostor. Čvrsto vjerujem da današnji HDZ, sa svoje pune 33 godine, ima snagu i moć, mudrost i znanje, viziju i ciljeve, ali prije svega ljude koji jesu i bit će kadri u svakodnevni život Hrvata implementirati sve prednosti pridruživanja euroatlantskim integracijama, ali i suočiti se sa svim izazovima koji su pred nama – istaknuo je Antonić.

 

Uz brojne uzvanike te članice i članove stranke na svečanosti u Humu na Sutli bili su i potpredsjednica stranke i saborska zastupnica Zdravka Bušić, glavni tajnik i saborski zastupnik Krunoslav Katičić te politički tajnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, kao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Na svečanost su stigli i član Predsjedništva stranke, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednik Visokog časnog suda HDZ-a Damir Mikuljan, predsjednik HDZ-a Međimurske županije Ljubomir Kolarek, saborski zastupnik Siniša Jenkač te državni tajnici Zdravko Tušek i Zdravko Jakop. Dolazak na svečanost obilježavanja 33. godine osnutka HDZ-a u Krapinsko-zagorskoj županiji nisu propustili ni predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić, vojni savjetnik predsjednika Franje Tuđmana general Stjepan Adanić, saborski zastupnik iz vremena devedesetih dr. Marcela Majseca te nekadašnji ministar i tajnik stranke Ivan Jarnjak.