Vlada Republike Hrvatske u petak, na Dan Grada Krapine i blagdan svetog Nikole, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini održala je svoju sjednicu s dnevnim redom vezanim uz projekte u Krapini i Krapinsko-zagorskoj županiji.


– Ovo je druga sjednica Vlade u Krapini, ranija je bila u svibnju 2005. U središtu smo Zagorja koje njeguje kulturu kajkavštine, danas s pogledom u budućnost i nizom odluka Vlade za razvoj Krapinsko-zagorske županije i grada Krapine. Odlična je suradnja sa Županijom, gradovima i općinama, velik broj investicija i europskih projekata. Težina današnjih odluka Vlade je 3 milijarde i 602 milijuna kuna, a ugovori koje ćemo potpisati nakon sjednice još 81 milijun kuna. Važna je to poruka ravnomjernog regionalnog razvoja. Većina JLS-a ima osjetno veće prihode nakon porezne reforme, postajete snažniji akteri za realizaciju projekata i programa – uvodno je rekao premijer Andrej Plenković.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović naglasio je da se kontinuirano radi na razvoju komunalne infrastrukture, ulaže u vrtiće i škole i trudi se građanima stvoriti uvjete za ugodan život.
– Blizina Zagreba, blizina slovenske granice, elektrifikacija željezničke pruge do Krapine, izgradnja spojne ceste i kroz krapinsku gospodarsku zonu, otvorit će nove mogućnosti za razvoj. Zasigurno, u tome će nam značajno pomoći i današnja sjednica Vlade RH, a s nestrpljenjem iščekujemo i predstojeću financijsku omotnicu za fondove EU jer izgradnjom potrebne infrastrukture te stavljanjem u funkciju turističkih potencijala sigurno je da će se Krapina u budućnosti sve brže razvijati. Ono što nam također stvara određene probleme je indeks razvijenosti. Naime, Krapina spada u sedmu skupinu po indeksu razvijenosti te se često uopće ne može javljati na nacionalne natječaje, dok na prijavnicama za fondove EU gubimo bodove ili dobivamo manji udio financiranja. I bez obzira što Krapina spada u skupinu iznadprosječno razvijenih gradova i općina u RH, naš proračun je mali i njime ne možemo pokriti sve ono što naši stanovnici očekuju od nas. No, vjerujem da ćemo kroz otvoreni dijalog, kakav je upravo Vlada Andreja Plenkovića uvela kao politički standard, i to pitanje u godinama koje su ispred nas pokušati riješiti – rekao je Gregurović dodavši da su s današnjim odlukama ministri u Krapinu došli kao sveti Nikola.

 

Za projekte cestovne i željezničke infrastrukture 2,6 milijarde kuna

Na sjednici Vlade doneseno je 38 zaključaka i odluka koje se tiču projekta vezanih uz grad Krapinu i Krapinsko-zagorsku županiju, a ukupna im je vrijednosti 3,68 milijarde kuna.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić predstavio je Zaključak u vezi s realizacijom vodnogospodarskih projekata, čija je svrha poboljšanje standarda i zdravlja ljudi te zaštita okoliša na području Krapine i Krapinsko-zagorske županije, ukupne vrijednosti 916 milijuna kuna, a od toga će se, naveo je ministar, 475 milijuna kuna financirati iz europskih sredstava.

Vlada je usvojila i niz zaključaka vezanih uz realizaciju projekata iz cestovne i željezničke infrastrukture, a ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da je trenutno u provedbi niz infrastrukturnih projekata ukupno vrijednih milijardu kuna te da su današnji zaključci ukupno vrijedni 2,6 milijarde kuna, od čega 315 milijuna kuna za projekte u željezničkom te 2,3 milijarde u cestovnom prometu.

Prihvaćeni su i zaključci o Projektu izgradnje drugog kolnika autoceste Zagreb - Macelj na dionici Krapina – Đurmanec u duljini od 3,75 kilometra, kao i Projektu izgradnje državne ceste Zabok – Krapina, na dionici uz industrijsku zonu u Zaboku i od Velike Vesi do Krapine, ukupne dužine 5,5 kilometara te Projektu izgradnje brze ceste Popovec - Marija Bistrica - Zabok, na dionicama od Popovca do Kašine i od Kašine do Zlatar Bistrice sa spojnom cestom prema Brezničkom Humu.

Donesen je i zaključak o realizaciji Projekta obnove željezničke pruge L102 Savski  Marof - Kumrovec - državna granica, na dionici Harmica – Klanjec u dužini 19,4 kilometara te Projektu modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge R106 Zabok - Đurmanec - državna granica, na dionici Zabok -
Đurmanec – Hromec u duljini 8 kilometara.

Za uređaj za magnetsku rezonancu osigurano 7 milijuna kuna

Ministar zdravstva Milan  Kujundžić predstavio je Zaključak o pružanju financijske potpore za nabavu uređaja za magnetsku rezonancu za Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana radi podizanja kvalitete i bolje dostupnosti pružanja zdravstvenih usluga za što je u proračunu za iduću godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu osigurano 7 milijuna kuna.

Kujundžić je podsjetio da do prije dvije godine u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj nije bilo uređaja za magnetsku rezonancu, a u mandatu ove Vlade, istaknuo je, nabavljen je u Čakovcu te Varaždinu, a sada će biti i u bolnicu u Zaboku čime će se, ocijenio je, pridonijeti podizanju kvalitete i smanjenje
liste čekanja.

Donesena je i Odluka o financiranju Centra za robotiku u rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice odnosno nabavci robota za fizikalnu terapiju te je u proračunu za iduću godinu te projekcijama za 2021. i 2022. za to osigurano ukupno 1,5 milijun kuna.

Za obnovu krovišta Osnovne škole u Krapini 1,25 milijuna kuna

 

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je izradu cjelovitog dokumenta koji će odrediti sve konzervatorske zahtjeve za obnovu dvoraca Krapinsko-zagorske županije, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak navela je da će se poduprijeti projekti izgradnje školskih-sportskih
dvorana u Oroslavju, Gornjoj Stubici, Krapinskim Toplicama, Petrovskom, Konjščini i Velikom Trgovišću, dok će za obnovu jakim vjetrom oštećenog krovišta Osnovne škole August Cesarec u Krapini biti izdvojeno 1,25 milijuna kuna.

S 300.000 kuna sufinancirat će se opremanje sportske dvorane Područne škole Hrašćina, čija je izgradnja u tijeku, a 137.000 kuna bit će izdvojeno za opremanje praktikuma biologije, kemije i fizike Osnovne škole Bedekovčina.

Predstavljajući Odluku o financiranju projekta izgradnje središnjeg spomen-obilježja hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije u Krapini, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je da će se u tu svrhu izdvojiti 500 tisuća kuna u ovoj te 200 tisuća kuna u 2020.
godini.

Projekt izgradnje Spomen-hiže Rudolfa Perešina

Vlada je donijela i Odluku o financiranju projekta izgradnje Spomen-hiže Rudolfa Perešina, za što će se izdvojiti 700 tisuća kuna u ovoj i 300 tisuća kuna u 2020. godini.

Ministarstvu poljoprivrede dana je suglasnost za sklapanje sporazuma sa Srednjom školom Bedekovčina radi financiranja projektiranja i ishođenja građevinske dozvole za projekt modernizacije i dogradnje praktikuma Poljoprivrednog učilišta.

Na kraju, prihvaćene su odluke kojima se regulira darivanje nekretnina u vlasništvu države općinama iz Krapinsko-zagorske županije.