Svečanom sjednicom Dobrovoljno vatrogasno društvo Pregrada obilježilo je u petak 130. godišnjicu postojanja. Uz veliki broj uzvanika čestitke povodom ovog značajnog jubileja uputili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Stjepan Adanić i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić.

Pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Stjepan Adanić je uz čestitke naglasio da su ljudi u Hrvatskom zagorju i Pregradi stotinama godina u vatrogastvu te  vatrogastvo cijene kao trud i žrtvu za opće društvene interese i za pomoć ljudima. 

-To je usađeno u bilo našeg naroda, ljude Hrvatskog zagorja i cijele Republike Hrvatske. Čestitam ovim ljudima u Pregradi na 130. obljetnici postojanja i kontinuiranog djelovanja DVD Pregrada s time da su imali jedan mali prekid u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata - kazao je Adanić koji je članovima društva prenio posebne čestitke predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

 

Državni tajnik Antonić istaknuo je da Ministarstvo gospodarstva kroz sve svoje djelatnosti potiče i samo vatrogastvo kao takvo ali i da jačanjem ukupnog gospodarstva stvara generalno bolje ekonomske uvjete i više sredstava koja se mogu koristiti za nabavu zaštitnih sredstava i ostale opreme. Osim toga Ministarstvo putem robnih zaliha uvelike pomaže opremljenost vatrogasaca.

-Kroz institut robnih zaliha određenu opremu omogućavamo davati na čuvanje i korištenje vatrogasnim društvima u slučaju potrebe. Mi smo tu da služimo i damo sve što je moguće da vatrogastvo živi dalje. Hvalevrijedna je ova 130. obljetnica. U Hrvatskom zagorju to je sjajna tradicija koja uvijek okuplja ljude u tim plemenitim aktivnostima ali i kroz druženje, društveno socijalni utjecaj na cjelokupno društvo i zajednicu - izjavio je državni tajnik Antonić.

 

Inače, DVD Pregrada danas broji 120 članova od kojih je 31 operativni član, 42 ostala, 20 mladeži i 21 pomladak.