U organizaciji Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Klastera zdravstvenog turizma „Zagorje – zdravlje na dlanu“ i Krapinsko-zagorske županije, u Termama Tuhelj održava se prvi kongres zdravstvenih ustanova Krapinsko-zagorske županije i prvi kongres medicinskih sestara Krapinsko-zagorske županije pod nazivom „Suvremeni pristupi prevenciji bolesti, zbrinjavanju akutnih pacijenata i pružanju medicinske rehabilitacije“.

 

U cilju razvoja zdravstvenog turizma važnost suradnje od lokalne, općinske razine, preko županijske do državne, ali i s privatnim sektorom kao partnerom, ističe načelnik i predsjednik HDZ-a Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić.

– Krapinske Toplice su dokazana destinacija kada je u pitanju suradnja privatnog i javnog sektora ali i suradnja medicine i hotelijerstva. Izuzetno mi je drago da se ovaj put Specijalna bolnica za rehabilitaciju Krapinske Toplice pojavila kao organizator uistinu jedinstvenog skupa. Svi znamo koliko je danas cjeloživotno učenje u svim sferama bitno, a posebno je bitno u području zdravstva – kazao je načelnik te podsjetio da je izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i donošenjem pravilnika kojim se regulira pružanje usluga u sferi zdravstvenog turizma aktualna Vlada dala dodatni poticaj razvoju tog oblika turizma.

 

– Drago mi je da su prepreke dokinute i to će sasvim sigurno dati novi impuls razvoju i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama, koja može još intenzivnije izaći na tržište – rekao je Svažić dodavši da je s tim ciljem suradnja potrebna na svim razinama.

– Današnji događaj govori u prilog tezi da  toplice na području Krapinsko-zagorske županije nisu međusobni konkurenti, nego dapače mogu surađivati kao što to rade Krapinske i Tuheljske Toplice. Nažalost, mi u Hrvatskoj nismo mogli koristiti europske fondove u trenutku kad su ih za obnovu svojih kapaciteta koristile toplice u susjednoj Sloveniji i primorani smo nalaziti drugačije razvojne modele.  Bez obzira na to, kod nas je zadržana stručnost, zadržani su kvalitetni ljudski potencijali i srž ponude čine medicinski tretmani temeljeni na znanstvenim dokazima.  Utoliko je naša startna osnova ipak dobra i atraktivni smo za ulagače koji će našu destinaciju oplemeniti s novim hotelskim kapacitetima – naglasio je načelnik Krapinskih Toplica podsjetivši da je za sada jedna lokacijska dozvola za izgradnju novog hotela izdana, a u pripremi su i drugi projekti.

 

– Lijepo je da i država i Općina i Županija ulažu u infrastrukturu, međutim bez zdravih privatnih ulaganja naša konkurentska pozicija ne može se značajno poboljšati – zaključio je Svažić.

Inače, program prvog kongresa zdravstvenih ustanova i medicinskih sestara Krapinsko-zagorske županije obuhvaća aktualne teme iz područja kojima se zdravstveni djelatnici i pacijenti svakodnevno susreću. Kako u cijeloj Republici Hrvatskoj, tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji, još uvijek su najčešći uzrok smrti kardiovaskularne bolesti, stoga je i u početnim predavanjima kongresa poseban naglasak stavljen upravo na tu problematiku. S obzirom da je Krapinsko-zagorska županija jedna od rijetkih županija koja je osnivač čak dviju specijalnih bolnica za medicinsku rehabilitaciju, u kojima se rehabilitiraju pacijenti s područja cijele države, posebno su obrađene teme ortopedske i neurološke rehabilitacije. Jedna od specifičnosti je zasigurno i rehabilitacija pacijenata s kraniocerebralnim ozljedama, koji se u Republici Hrvatskoj rehabilitiraju jedino u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice.