Aglomeracija Zabok-Zlatar, odnosno ugroza koja prijeti zbog loše vođenog projekta, bile su glavne teme sastanka održanog u četvrtak u prostorijama HDZ-a u Krapini kojem su nazočili v.d. predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i kandidat za župana Krapinsko- zagorske županije Ernest Svažić, načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički.

Svažić je podsjetio da je u projekt Aglomeracija Zabok-Zlatar ukupne vrijednosti 560 milijuna kuna uključeno 14 općina i gradova.

- Nakon što sam u srijedu imao priliku obići jedan iznimno lijepo i dobro vođen projekt odvodnje na području Općine Desinić koji financiraju Hrvatske vode, danas vas nažalost moramo izvijestiti o jednom drugom, znatno većem projektu sufinanciranom s europske razine, a to je Aglomeracija Zabok-Zlatar. Projekt je u tolikoj mjeri loše vođen da u ovom trenutku prijete velike ugroze – upozorio je Svažić

Istaknuo je da su nedavno održane dvije koordinacije na kojima je izneseno kako je među 40-ak sličnih projekata u Hrvatskoj ovo definitivno najlošije vođen projekt i u ovom trenutku suosnivačima trgovačkog društva Zagorski vodovod prijeti ozbiljna penalizacija.

- Podsjetiti ću vas da je tvrtka Zagorski vodovod u suvlasništvu 26 jedinica lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske županije i da kroz proteklih osam godina većinu u Skupštini Zagorskog vodovoda čine općine i gradovi predvođeni SDP-om. Nažalost, tijela Uprave imenuju se preglasavanjem i takva uprava je odgovorna za vođenje ovog projekta. Općine i gradovi suosnivači društva  s velikim zadovoljstvom podupiru jedan takav projekt te daju suglasnost na zaduživanje kada su u pitanju razvojni projekti, ali danas izražavamo veliku zabrinutost jer ukoliko dođe do penalizacije koja može biti, prema informacijama koje imam, i nekoliko desetaka milijuna kuna, to je ozbiljna ugroza za sve proračune svih tih 26 jedinica lokalne samouprave – kazao je Svažić.

Njegovu zabrinutost dijeli i Ljubica Jembrih koja je rekla da loše vođen projekt aglomeracije ugrožava i funkcioniranje i opstojanje Općine Lobor te istaknula kako smatra da je krajnje vrijeme da se podvuče crta i učini sve da se taj projekt vrati na prave staze.

- Mi smo još 3. ožujka sazvali sastanak sa Zagorskim vododovodom i Hrvatskim vodama i ŽUC-om jer smo saznali da je u projektu sama trasa projektirana tako da bi došlo do devastacije i općinske i privatne imovine, no nismo naišli na razumijevanje i suradnju od strane nositelja projekta Zagorskog vodovoda. U pitanju je bila i naša fontana, naše ceste i privatna imovina naših građana. Do današnjeg dana, nažalost, mi po tim pitanju nismo dobili nikakvo očitovanje, iako smo  tražili od Zagorskog vodovoda da nas i pismeno službeno obavijesti  kako bi mi mogli obavijestiti naše građane, ali i biti sigurni da je naša općinska imovina zaštićena i da neće biti devastirana nakon provedbe projekta – rekla je Jembrih.

Dodala je da su održana već dva sastanka s predstavnicima Hrvatskih voda i Zagorskog vodovoda.

- Upoznati smo i s drugom stranom tog projekta, odnosno velikim problemom vezanim uz vremenski rok. Naime, vremenski rok je već negdje na 51 posto, a 11 posto same realizacije projekta do penalizacije koja, dođe li do nje, ugrožava opstojanje svih općina. Ja govorim uime Općine Lobor i upozoravam na ono što se može dogoditi, a može doći i do bankrota. Svi zajedno moramo to spriječiti. To je veliki projekt koji pozdravljamo i jedva smo dočekali da počne njegova realizacija, ali treba ga voditi prema propisima i zakonima i u suradnji s lokalnim jedinicama koje su partneri u tom projektu – zaključila je Jembrih.

U projekt Aglomeracija Zabok-Zlatar uključena je i Općina Marija Bistrica, stoga je zabrinut i načelnik Josip Milički koji je istaknuo da je informacije o ovom problemu dobio na sastancima koje su sazvale Hrvatske vode kao korektivno tijelo koje prati taj projekt.

- Davor Vukmanić, pomoćnik generalnog direktora Hrvatskih voda je naglasio i upozorio da projekt nije na dobrom putu, da je ugrožen, netransparentan i da su moguće financijske korekcije. Ako financijska korekcija prijeđe 3 posto od ukupnih projekata na nivou Republike Hrvatske, vezanih uz ostalih 39 projekata aglomeracije, moguće je da Hrvatska upravo zbog te korekcije uđe u 2. kategoriju statusa, odnosno puno goru. Što se tiče Aglomeracije Zlatar i Zabok, evidentno je da je već u prvim mjesecima izvođenja radova došlo do sudskih sporova s firmama, izvođačima i da upravo zbog toga projekt stoji – rekao je Milički.

Podsjetio je da su u aglomeraciji Zlatar, u koju spada i općina Marija Bistrica, radovi trebali početi lani u rujnu.

- Već smo u svibnju, a nikakve obavijesti nismo dobili, nikakve koordinacije nisu održane. Zbog čega je zastoj od gotovo devet mjeseci? Svi se boje da projekt neće biti završen u zadanom vremenskom roku i boje se ozbiljnih korekcija koje nama kao osnivačima Zagorskog vodovoda prijete da se odraze u našem proračunu i da nam stvore ogromne poteškoće – naglasio je Milički.

Zaključio je da je iznimno bitno da se upozorenja Hrvatskih voda shvate uistinu ozbiljno, kao i upozorenja izvođača.