Jedna od značajnih gastro manifestacija Hrvatskog zagorja je i kulinarski show „Chtef – Zagorski chef“. Na već devetom natjecanju sedam vrsnih zagorskih kuhara u utorak, 29. listopada, u Termama Jezerčica u Donjoj Stubici bili su i načelnik Općine Krapinske Toplice, predsjednik Stručnog odbora HDZ-a KZŽ za turizam Ernest Svažić te predsjednik Odbora HDZ-a KZŽ za poljoprivredu Igor Jambrešić. Načelnik Krapinskih Toplica kazao je da ga veseli što je ponovo u Termama Jezerčica, u kući u kojoj je radio šest godina.

 

– Veseli me i da je gastronomija Termi danas nadaleko poznata, kako pansionska tako i a la carte. Ovo je dobra prilika da se natječu zagorski chefovi, ali i poticaj unapređenju kvalitete zagorske gastronomske ponude. Drago mi je da sam kao tadašnji šef marketinga Termi Tuhelj sudjelovao u organizaciji prvog takvog natjecanja. Sve to je moguće uz veliki mar, trud i zalaganje svih ugostitelja s područja Zagorja – rekao je Ernest Svažić koji je poručio da treba poticati mlade ljude s područja Zagorja da se prihvate kuharskog zanimanja jer je ono sve cjenjenije, a vjeruje da će u budućnosti biti i sve bolje plaćeno.

Igor Jambrešić, koji vodi Stručni odbor HDZ-a KZŽ za poljoprivredu, vlasnik obrta IDA nova iz Klanjca, proizvođač kupinovog vina i proizvoda od kupina, rekao je da je manifestacija dobra prilika za prezentaciju proizvoda.

 

– Ljudima možemo direktno dati na testiranje neke naše proizvode i dobiti povratne informacije o tome jesu li zadovoljni. Ujedno možemo i sugerirati što županijskim, što nacionalnim čelnicima što je potrebno naglasiti i pokrenuti za razvitak kako naše županije, tako i cijele Hrvatske – istaknuo je Jambrešić. Kulinarska manifestacija „Zagorski chef“ natjecanje je zagorskih kuhara u pripremanju jela od tradicionalnih zagorskih namirnica na inovativan i maštovit način, a ove godine to su proizvodi koji su dobili oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije – zagorski puran i mlinci – te zagorski štrukli, koji trenutno imaju prijelaznu nacionalnu zaštitu, a uskoro se očekuje potvrdu o dobivanju zemljopisnog porijekla na razini Europske unije. Podsjetimo, Zagorje je jedina europska regija koja je zaštitila glavno jelo, prilog i desert.