Polaganjem svijeća i minutom šutnje ispred rodne kuće dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću Županijska organizacija HDZ-a Krapinsko-zagorske županije u subotu, 1. svibnja, obilježila je 26. godišnjicu vojno-redarstvene akcije „Bljesak” kojom je od okupacije oslobođena zapadna Slavonija.

v.d. predsjednika ŽO HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, aktualni načelnik Općine Krapinske Toplice i kandidat za župana Ernest Svažić naglasio je da se i danas sjećamo i zahvaljujemo svima koji su dali žrtvu za slobodu Hrvatske.

– Za Hrvatsku je izuzetno bitan bio povratak okupiranih područja u akciji „Bljesak”. Danas se prisjećamo svih civilnih i ratnih žrtava koje su dale svoj život ili su bile ranjene tijekom te akcije – rekao je Svažić.

1. svibnja 1995. godine munjevitom je brzinom, u 31 sat, oslobođeno oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je bio zaposjeo velikosrpski agresor. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.