Povodom obljetnice rođenja prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana, izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice u četvrtak je položilo vijenac i zapalilo svijeće ispred njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću.

 

Uz predsjednika Hrvatske demokratske zajednice i Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, polaganju su nazočili tajnik stranke i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, zamjenik predsjednika HDZ-a i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, saborski zastupnik i sin prvog hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman te predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i saborski zastupnik Žarko Tušek.

 

Plenković je istaknuo da su članice i članovi stranke još jednom došli iskazati poštovanje prema dr. Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku Republike Hrvatske.

- Došli smo iskazati poštovanje utemeljitelju Hrvatske demokratske zajednice, političaru, povjesničaru i državniku koji je predvodio Hrvatsku na njenom putu za samostalnost, za neovisnost i razvoj demokracije, za ostvarivanje višestoljetnoga sna hrvatskog naroda o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. U tom pogledu, njegova uloga kako vrijeme odmiče, a sada smo već praktički u 31. godini HDZ-a, mislim da u najširoj javnosti ostaje zaista trajna vrijednost i da ćemo se tih jedinstvenih, prekretničkih godina, a to su 90-e, uvijek sjećati kao generacija koja je imala privilegiju doživjeti slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Na tome mu još jednom, u ime svih nas, zahvaljujem – kazao je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

 

Miroslav Tuđman kazao je da je predsjednik Tuđman kao državnik gradio svoju filozofiju i političku doktrinu na svojim povijesnim spoznajama da se svijet stalno integrira, a nacionalno individualizira te dodao:

- Na toj osnovi je Hrvatska došla do svoje neovisnosti, samostalnosti s drugih 15-ak država koje su nastale 91. i 92. godine u Europi. To je ono što se njemu treba pripisati kao jednom od ključnih ljudi u tom periodu za stvaranje hrvatske države. Od 90-ih do 99. godine, njegova je zasluga za taj period.

 

Žarko Tušek naglasio je kako mu je čast biti u svojstvu domaćina u Velikom Trgovišću, s gotovo kompletnim državnim vrhom.

-Danas još jednom odajemo poštovanje i počast najvećem sinu Hrvatskog zagorja, utemeljitelju moderne hrvatske države, čovjeku čija vizija i san su ostvareni, čovjeku koji je u temeljima stvaranja države zajedno s našim braniteljima i čovjeku kojemu najviše moramo biti zahvalni za to da živimo u jednoj europskoj, modernoj, demokratskoj državi – kazao je Tušek te nastavio:

- Danas, na njegov 98. rođendan, s velikim poštovanjem, velikom ljudskom čašću i dostojanstvom sjećamo se Tuđmanovog lika i djela. Neka mu je slava i hvala, neka mu je lahka ova naša žmehka zagorska gruda i neka ovo mjesto bude mjesto ishodišta, mjesto zajedništva, uvažavanja, sloge i svega onoga lijepoga što je predsjednik Tuđman u svojoj politici promovirao. Neka ovo bude mjesto hrvatskog zajedništva i hrvatskog jedinstva.