Hrvatska demokratska zajednica ima najbolju kandidatkinju za još jedan mandata na Pantovčaku, a skori predsjednički izbori to će potvrditi. Istaknuto je to na zajedničkom sastanku članova odbora općinskih organizacija Budinščine, Konjiščine i Hrašćine na koju je stigao i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i saborski zastupnik Žarko Tušek.

– Ključni politički potez Kolinde Grabar Kitarović je odmak Hrvatske od regije i prihvaćenost i potvrda od velikih svjetskih država i njenih državnika. Naša predsjednica je državni čelnik prema kojoj se svjetski čelnici odnose s poštovanjem. Sve to, sve što je napravila u ovom mandatu, potvrda su i njenih kapaciteta, ali i ispravnosti odluke hrvatskih građana koji su joj dali povjerenje prije pet godina da bude predsjednica – naglasio je Tušek još jednom ističući da nema sumnje da je ona najbolji kandidat za još jedan mandat na mjestu predsjednika RH što će, napomenuo je, prepoznati građanke i građani širom Hrvatske i u Hrvatskom zagorju.

 

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji i rezultatima koje je postigla Vlada Andreja Plenkovića, Tušek se posebno osvrnuo na odlične rezultate u povlačenju sredstava EU fondova. Znatno je ubrzano povlačenje novca iz EU fondova, a isplaćeno je više od četvrtine omotnice od 80 milijardi kuna.

– Ugovoreno je 76 % tih sredstava, odnosno 61 milijarda, zatekli smo, samo – 9 %! Do kraja godine trebali bismo doseći 85 % ugovorenih sredstava, odnosno preko 9 milijardi eura ili gotovo 68 milijardi kuna – pojasnio je Tušek te dodao da se to vidi i na primjeru Krapinsko-zagorske županije gdje nema općine ili grada gdje se ne provodi neki od projekata sufinanciran s nacionalne razine ili EU fondova. A među odličnim primjerima su općine Budinščina i Konjščina koji su lideri u Hrvatskom zagorju po projektima i investicijama.

 

Predsjednik OO HDZ-a Budinščina i načelnik Radovan Hercigonja pobrojao ih je samo nekoliko, od skorog početka izgradnje vrtića vrijednosti više od 12 milijuna kuna.

– Budinščina se doista ima čime pohvaliti. Obnašam dužnost načelnika već u četvrtom mandatu i kroz svo sam se to dugo vrijeme susretao s nizom mjera, što s nacionalne, što s razine EU fondova. Prošle smo godine realizirali Mjeru 7.4.1. namijenjenu isključivo za obnovu i izgradnju nerazvrstanih puteva, tako da smo izgradili doista prekrasnu cestu od državne ceste D24 do groblja Gotalovec, a ta cesta povezuje dva naselja, odnosno dvije općine. Za taj smo projekt dobili 2,5 milijuna kuna – naglasio je Hercigonja. Posebno je ponosan na nedavno prijavljeni natječaj Gerontološkog centra u Zajezdi.

– U taj projekt idemo zajednički – općine Budinščina, Hrašćina i Konjščina – i taj će centar ujedno pokrivati područje te tri JLS, a mogućnost korištenja te ustanove imat će i udruga umirovljenika koja djeluje na području te tri općine. Maksimalan iznos koji se može ostvariti kroz ovu mjeru je 15 milijuna kuna. To je velik novac za ovako malu sredinu kao što je Budinščina i sigurno će doprinijeti razvoju i naše općine i naselja Zajezda u kojem ćemo staru školu koja je u derutnom stanju obnoviti i pretvoriti u Gerontološki centar – najavio je Hercigonja

 

Uz Budinščinu veliki broj projekata ima i susjedna Općina Konjščina.

 

– Proteklih godina napravili smo iznimno puno. Općina Konjščina je u Krapinsko-zagorskoj županiji općina s najviše povučenih sredstava iz EU fondova po glavi stanovnika. Mi smo među deset općina u Republici Hrvatskoj upravo po Institutu za javne financije koji je napravio istraživanje o povlačenju sredstava iz EU fondova – kazao je načelnik HDZ-ov Mirko Krznar. Preko pretpristupnog fonda IPARD povučeno je 2,6 milijuna kuna, zatim izgrađen je vrtić vrijednosti gotovo 8 milijuna kuna te reciklažno dvorište čija je vrijednost 3,2 milijuna kuna.

– Po Mjeri 7.4.2. uredili smo Ulicu Matije Gupca gdje smo dobili stopostotni iznos od 3,8 milijuna kuna i imamo potpisan ugovor po Mjeri 7.4.1. za Dom kulture gdje nam je odobreno 6,5 milijuna, od investicije vrijedne 7,2 milijuna kuna, 90 posto iz Fonda. Preko LAG-a smo se kandidirali za opremu za naš Trg dr. Franje Tuđmana i očekujemo kroz mjesec dana završetak tih radova i postavljanje biste dr. Tuđmana – naveo je Krznar te dodao da će samo ove godine proračun Općine, zbog velikih sredstava povučenih preko projekata, iznositi oko 24 milijuna kuna.

– Moram istaknuti da će više od 75 posto našeg izvršenja proračuna biti iz europskih sredstava – završio je načelnik Krznar.