Pripreme za predstojeće predsjedničke izbore i potpora aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović te provedba lokalnih projekata sredstvima s državne razine bile su teme sastanka čelništva Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije s članstvom općinskih organizacija stranke u općinama Mače, Mihovljan i Novi Golubovec.

Saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a Žarko Tušek naglasio je da su zahvaljujući potezima aktualne Vlade premijera Plenkovića povećani lokalni proračuni, a projekti se s državne razine podupiru na dobrobit građana, bez obzira koja je politička opcija na vlasti u pojedinoj općini.

 

- Istaknimo primjerice samo izgradnju dječjeg vrtića vrijednu više od 7 milijuna kuna preko mjera 7.4.1. ruralnog razvoja kao i 60-postotno sufinanciranje sanacije klizišta u Velikom Bukovcu od strane Hrvatskih voda, a ukupne vrijednosti 360 tisuća kuna.- izjavio je Tušek.

I on i Stjepan Sokolić, čelnik HDZ-a u Maču, složili su se u ocjeni da nije oduvijek bio ovakva partnerski odnos središnje vlasti prema drugim dijelovima Hrvatske, u ovom slučaju prema Krapinsko-zagorskoj županiji.

– U četiri godine Kukuriku koalicije Općina Mače je dobila 95 tisuća kuna. Izvorni proračun je iznosio 1,6 milijuna kuna. Danas je općinski proračun povećan na 4,8 milijuna kuna, sve zbog poteza aktualne Vlade, zbog porezne reforme – naglasio je Sokolić ističući ujedno projekt odnosno sufinanciranje izgradnje novog mosta u Velikom Komoru za više od 600 tisuća kuna u čemu sudjeluje i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

 

Povećanje općinskog proračuna te pomoć države u projektima potvrdio je i načelnik Općine Novi Golubovec, predsjednik Općinske organizacije Boris Tušek. Istaknuvši da je općinski proračun povećan 20 posto nakon poreznih reformskih mjera aktualne Vlade, naveo je nekoliko projekta u koja su uključena ministarstva.

– Zahvaljujući sufinanciranju Ministarstva kulture adaptiramo Dom kulture, promjena krovišta, zamjena vanjske stolarije, fasade – kazao je Boris Tušek te kao primjere dodao i sufinanciranje asfaltiranja nerazvrstanih cesta uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja koje također sufinancira i projekte modernizacije javne rasvjete kroz program podrške brdsko-planinskim područjima.

 

I u Općini Mihovljan provode se projekti sufinancirani od ministarstava pa je tako načelnik i predsjednik HDZ-a Mihovljan Zlatko Bartolić podsjetio na uređenje nerazvrstanih cesta s 400.000 kuna Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te gotovo 200.000 kuna Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Tu je još 600.000 kuna potpore Ministarstva regionalnog razvoja za osnivanje centra za pružanje usluge u zajednici. I na području Općine Mihovljan Hrvatske vode sufinanciraju sanaciju klizišta, onog uz nerazvrstanu cestu Klanečnica.

– Za ostvarivanje uvjeta za ostanak mladih obitelji tu je i projekt izgradnje dječjeg vrtića – zaključio je Bartolić.