Cijela Hrvatska ovih dana odaje počast gradu heroju Vukovaru koji je na današnji dan, 18. studenoga 1991. godine, doživio najtragičniji dan u svojoj povijesti – nakon najveće i najkrvavije bitke u Domovinskom ratu te okupacije neprijatelja, grad je razoren, zaredala su brojna ubojstva, a hrvatsko je stanovništvo potjerano iz grada.

Istoga je dana počinjen zločin i u Škabrnji koju su četnici sravnili sa zemljom. Krvavi je pohod srpskog agresora tenkovima i pješaštvom, potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, počeo u jutarnjim satima, a nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci. Samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

 

Dan obilježavanja stradanja Škabrnje obilježen je danas komemorativnim programom te Kolonom sjećanja, a u delegaciji Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske bili su saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek te pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek.

– Danas se sjećamo dana koji je obilježio noviju hrvatsku povijest, dana u kojem odajemo počast žrtvama Vukovara i Škabrnje. Prisjećajući se tog 18. studenoga 1991. godine vraćamo se u dane stvaranja moderne hrvatske države, sjećamo se tragedije, boli i patnje koju su mnogi naši branitelji, njihove obitelji, ali i brojni civili proživjeli u procesu stvaranja naše države – kazao je Žarko Tušek i dodao:

 

– Iako je danas tužan dan jer se sjećamo tragedije koja se dogodila u Vukovaru i Škabrnji, ali i svih ostalih tragedija koje su se događale zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku, s druge strane svjesni smo snage hrvatskoga naroda i svega onoga što je taj narod tada propatio i napravio, kakvu snagu u sebi ima. Upravo je to zalog za Hrvatsku danas i Hrvatsku u budućnosti. Svima koji su svoje živote položili na oltar Domovine, neka je vječna slava i hvala, a komemoracija i poštovanje je najmanje što mi možemo učiniti kako bismo im odali poštovanje i pijetet.

Tušek je i ovom prigodom ponovio kako smatra ispravnom odluku Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora da 18. studenoga od sljedeće godine bude nacionalni blagdan, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

– To je ispravna odluka i prema riječima svih onih koji su ovdje danas govorili, a u razgovoru sa žiteljima Škabrnje imao sam priliku čuti i osjetiti kako i njima to doista mnogo znači – rekao je Žarko Tušek.