U utorak, 21. studenoga 2023. godine, u Budinščini je održana završna konferencija projekta Gerontološki centar Zajezda Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ, odnosno Gradsko društvo Crvenoga križa Krapina, partneri na projektu su Općina Budinščina, Općina Konjščina i Općina Hrašćina.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.809.727,32 eura, odnosno 13.635.390,48 kuna, pri čemu je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 1.538.268,22 eura, odnosno 85 posto vrijednosti projekta, dok je preostalih 15 posto, 271.459. 09 eura, financirano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt traje od 26. lipnja 2019. godine do 26. prosinca 2023. godine.

Prevencija institucionalizacije

Kako je rekao ravnatelj GDCK-a Krapina Davor Šimunović, opći cilj projekta je ulaganje u socijalnu infrastrukturu svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije te razvoja mreže izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici kako bi se ranjivim skupinama omogućila skrb u zajednici. Specifični cilj projekta je unapređenje infrastrukture i stvaranje uvjeta za pružanje usluga kod prijavitelja i partnera, temeljem kojih će se omogućiti organizacija boravka i pomoći u kući te aktivnosti usmjerene na ranjive skupine.

– Ostvareni su svi rezultati projekta, a to je da smo napravili sve 34 rekonstruirane, opremljene infrastrukturne jedinice. GDCK Krapina provodit će projekt izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi i osobe s invaliditetom, nadamo se od početka iduće godine kada dobijemo sve dozvole, odnosno kada prikupimo papirologiju koja nam treba. Zaposlit ćemo određeni broj djelatnika, ne znamo još točno koliko, ali će do 10 djelatnika raditi u samom Gerontološkom centru, ali i na terenu kroz dostavu obroka i ostalih usluga – rekao je ravnatelj GDCK-a Davor Šimunović i dodao da će se navedeni projekt provoditi. pet godina.

– Izuzetno nam je drago što će i naš najistočniji dio županije dobiti takav jedan centar i mogućnost dobivanja izvaninstitucionalnih usluga, skrbi, što je danas vrlo važno za osobe treće životne dobi, jer znamo da smo jedna od starijih nacija, da imamo udio populacije jednočlanih domaćinstava sve veći iz godine u godinu. Tendencija je ostanak osoba treće životne dobi što duže u svojoj sredini, u svojim kućama i domovima, a ne smjeste se u staračke domove – istaknuo je Šimunović.

Načelnik Općine Budinščina Radovan Hercigonja ustvrdio je da je riječ o povijesnom trenutku za mještane istočnog dijela županije jer će ovaj projekt značajno utjecati na kvalitetu života starijih mještana, odnosno mještana u potrebi.

– Dijelimo sa svima radost što je projekt završio jer ipak smo sudionici jednog povijesnog trenutka za našu Općinu. Svjesni situacije da je starenje pojava koja se manifestira na osobnoj, ali i na društvenoj razini, smatrali smo da je ovaj projekt važan za našu sredinu, gledajući iz perspektive korisnika. Osim toga, putem potrebe zapošljavanja u navedenoj ustanovi, svoju egzistenciju će ostvariti 10-ak zaposlenih. Ovim projektom znatno će se poboljšati uvjeti života naših najstarijih, a naša Zajezda dobila je vizualno atraktivan objekt – naveo je načelnik Hercigonja.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Domagoj Mikulić, svima je čestitao na izgradnji Gerontološkog centra.

– Za ovu općinu i susjedne općine, ovo predstavlja jednu veliku investiciju. 30 korisnika plus 20 ili više koji će dobivati ​​obroke, to je zaista puno jer ima jako puno starijih osoba i osoba u potrebi, što naravno nikome od nas nije drago i očekujemo da će se u nekom budućem razdoblju i ta situacija mijenjati. Iza nas je jedna financijska perspektiva gdje smo svi zajedno učinili jako puno iu posljednjih 10 godina zaista, sa europskim sredstvima, uspjeli transformirati svaki dio Republike Hrvatske – rekao je državni tajnik.

Gradonačelnik Grada Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović istaknuli su kako su ovakvi centri izuzetno bitni za sve stanovnike, te je posebno čestitao načelniku Općine Budinščina Radovanu Hercigonji, što je ušao u projekt vrijedan 13,6 milijuna kuna.

– Koliko je trebalo imati hrabrosti i odlučnosti krenuti u jednu ovakvu priču kada ne znate što će se usput događati, ne znate koji će način završiti – rekao je Gregurović te čestitao načelniku što se odlučio na projekt koji je na dobrobit svih stanovnika.

– Kad korisnici pogledaju oko sebe, vide prirodu i ljepotu svega oko nas, sigurno će im to biti nekako umirujuće i lakše će se priviknuti na sve ovo – rekao je Gregurović.

Ostvareni rezultati projekta

Na Završnoj konferenciji, koju je vodio poznati hrvatski voditelj Branko Uvodić, istaknuto je kako su realizacijom projekta rekonstruirane i opremljene 34 infrastrukturne jedinice, od kojih je devet sanitarnih čvorova, dvije kupaonice, jedna kuhinja, jedna čajna kuhinja, jedna blagovaonica, jedan dnevni boravak, šest prostorija za rad s korisnicima, jedna prostorija za medicinsku gimnastiku, jedna senzorna soba, jedna računalna prostorija, tri ureda, jedna čitaonica i šest prostorija za održavanje (spremište, garderoba za osoblje, ostava). Usluga boravka namijenjena je za maksimalno 30 osoba dnevno, dok će se usluga pomoći u kući, odnosno organizirana prehrana, provoditi za još dodatnih 20 osoba dnevno.

Na taj način stvoren je uvjet za pružanje kvalitetnih izvaninstitucionalnih usluga usmjerenih na ranjive skupine. Dugoročno, djelovat će se u smjeru inkluzije ranjivih skupina i prevencije institucionalizacije te u smjeru širenja mreže socijalnih usluga u zajednici. Omogućit će se nastavak postojeće i razvoj nove suradnje s partnerima na projektu, drugim socijalnim i javnim ustanovama, organizacijama civilnog društva te će se omogućiti iniciranje novih projekata kako bi se osigurala institucionalna i financijska održivost projekata i ustanova te omogućilo zapošljavanje novih djelatnika.