U Donjoj Stubici svečano je otkriven spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata, a otkrili su ga udovica poginulog branitelja Stjepana Tučkara, Božena Tučkar, sin Josipa te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

Spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata otkriva se u spomen na sve poginule, stradale i nestale hrvatske branitelje, posebno u spomen na jedinog poginulog branitelja s područja Donje Stubice, Stjepana Tučkara. Stjepan Tučkar rođen je na današnji dan, 6. studenoga 1954. godine. Pristupio je redovima Prve gardijske brigade „Tigrovi“ s kojom odlazi na izvršenje svih borbenih zadataka. Poginuo je u Novskoj, u mjestu Voćarice 29. listopada 1991. godine.

Inicijativu za ovaj spomenik dali su Hrvatska demokratska zajednica Grada Donje Stubice i Udruga ratnih veterana 1. Gardijske brigade „Tigrovi“.   Predsjednik gradske organizacije HDZ-a Donja Stubica Ivica Kupinić misli kako su do danas bila jedno od rijetkih mjesta na području Krapinsko-zagorske županije koje na neki način nije imalo adekvatan prostor , na kojem se može odati počast našim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata .

- Drago mi je što je naša inicijativa prepoznata i zahvaljujem se gradonačelniku što smo se odmah dogovorili oko same realizacije ovog projekta. Ponosan sam i sretan što na današnji dan, na obljetnicu rođenja našeg preminulog branitelja Tučkara otvaramo ovo spomen obilježje njemu u čast i ostalim preminulim braniteljima. Moramo biti svjesni da ih nije bilo, mi danas ne bismo imali samostan i suverenu Republiku Hrvatsku – kazao je Kupinić.

 

Autorica spomenika Mirjana Drempetić Hanžić  rekla je kako su vrlo lako osmislili idejno rješenje i nakon kratkog razdoblja sve se posložilo kako treba.

-Tu je utjelovljen stari Tahijev grad, ostao je simbol buntovništva, odnosno simbol Matije Gupca koji je jedini pravi hrvatski heroj, a to je zabilježeno kroz simbol pijetla, a hrvatstvo je zabilježeno kroz hrvatski grb, igru ​​kockicu koja se proteže kroz igru ​​​​​​i patinu u bronci  – pojasnila je Drempetić Hanžić.

Sin poginulog branitelja Stjepana, Josipa Tučkara ponosan je i teško mu je opisati koliko.

-Bio sam mladi dečko,  išao sam u osnovnu školu kada mi je otac poginuo i nije bilo lako s tim živjeti. Znam cijelu priču o tome što se događalo, a ponos danas ne mogu i ne želim sakriti  – istaknuo je Josip Tučkar.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da postavljanjem ovog spomenika obilježja odajemo počast žrtvi koja je temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske,  ali kroz ime Stjepana Tučkara odajemo počast svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

 -Šaljemo i opomenu i podsjetnik na istinu o obrani i stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Ovo spomen obilježje vjerujem da će mnogima biti podsjetnik upravo na te izrazito teške okolnosti kroz koje smo kao narod prošli. Oni koji ne znaju i budućim generacijama neka budu poučak – napomenuo je ministar Medved.

Stjepan Tučkar došao i Njemačke i dragovoljno se javio u vojsku i nije štedio vlastiti život. Koliko smo kao narod žrtava podnijeli? I danas još tragamo za više od 1800 nestalih, svakodnevno prekapamo, provodimo probna iskapanja, tragamo za sudbinom naših nestalih.  Toliko je bijelih križeva po cijeloj Lijepoj našoj, ali to je cijena slobode, pojasnio je ministar Medved i dodao da ga posebno raduje da što su kroz inicijativu o postavljanju ovog spomen-obilježja prepoznali kao motiv i poziv na zajedništvo.

 -Kao što smo tada u Domovinskom ratu bili jedinstveni, potrebno nam je jedinstveno i danas, potrebno nam je zajedništvo. Od svih nas očekuje se da upravo kroz takav pristup, u tišini i molitvi, iskažemo zahvalu onima koji su svoje živote podarili na oltar naše domovine, da izbjegnemo svaki oblik politiziranja  ili zlouporabe naših komemoracija, okupljanja, sjećanja na žrtve. U današnjem vremenu prijepunom izazova, s nizom nesigurnosti diljem svijeta, Hrvatska je snažna i sigurna zemlja zahvaljujući upravo hrvatskim braniteljima i žrtvi koju smo podnijeli da bismo imali svoju samostalnu i suverenu državu. Tolike generacije željele su to, a naša je generacija ostvarila taj toliko željeni san. Vjerujem da će ovo spomen-obilježje biti i svjetionik onima koji se nalaze u mraku i kojima je potrebno svjetlo, vjerujem da će biti putokaz onima koji traže ispravan put, da ne zalutaju, da ne zaboravimo – naglasio je Medved  .

Ministar vjeruje da će poruka ovog spomen obilježja i sudbine Stjepana Tučkara biti usmjerena na one koji promišljaju o napuštanju ovog prekrasnog kraja, neka im Stjepanov život i odluka bude uzor i motivacija, da ostanu ovdje , da grade svoju perspektivu, u ovom prekrasnom dijelu Lijepe naše .

Na svečanosti su bili i predsjednik HDZ-a KZŽ, saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, gradonačelnici i načelnici zagorskih gradova i općina, a spomenik je blagoslovio stubički župnik prečasni Ivan Brlečić.