Zahvaljujući Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. godine, na području Krapinsko – zagorske županije financira se gradnja 17 vrtića u vrijednosti većoj od 120 milijuna kuna. Jedan od tih projekata je i sufinanciranje dogradnje i opremanja Dječjeg vrtića „Cvrkutić” u Oroslavju. Vrijednost radova iznosi 5,6 milijuna kuna, od čega se sufinancira 80% iznosa, dok će ostatak sredstava osigurati Grad Oroslavje.

 

Ugovor o izvođenju radova na gradskom vrtiću potpisali su u petak ravnateljica vrtića Silvija Čičko i Krunoslav Pavlinić, direktor tvrtke „MDK Građevinar”, izvođač radova. Na potpisivanju je bio i gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak  koji je istaknuo veliku važnost ove investicije.

 - Važno je naglasiti da je ovo prva velika investicija u gradu Oroslavju sufinancirana sredstvima Europske unije i posebno mi je zadovoljstvo da je to upravo dogradnja i opremanje dječjeg gradskog vrtića. Osim što ćemo povećati kapacitete i smanjiti listu čekanja, unaprijedit ćemo standarde, olakšati djelatnicima rad s djecom te dati novo, ljepše ruho vrtiću „Cvrkutić” na zadovoljstvo prvenstveno djece i njihovih roditelja, djedova, baka, a vjerujem i svih stanovnika našeg grada – rekao je gradonačelnik Gredičak naglasivši kako realizacija projekta ne bi  bila moguća bez potpore Vlade RH.

- Hvala Vladi RH koja je svojom odlukom alocirala potrebna financijska sredstva i omogućila da se krene u dogradnju ovog objekta. Koristim priliku da se zahvalim i svima koji su doprinijeli ovom projektu u svim fazama od ideje, projektiranja, prijave na natječaj, provođenja javne nabave i praćenja samog projekta do faze konačne realizacije – kazao je Gredičak.

 

Na potpisivanju je bio i saborski zastupnik Žarko Tušek koji je naglasio da je 120 milijuna kuna za 17 vrtića u Krapinsko-zagorskoj županiji ogroman iznos.

– To mogu nazvati briljantnom mjerom Vlade i Ministarstva poljoprivrede kojom ćemo na neki način vratiti život u mnoga mjesta i ruralne prostore u Hrvatskoj. Naravno, posebno mi je drago kada vidim koliko se vrtića gradi i dograđuje ovdje na području Krapinsko-zagorske županije. To su projekti koje jedinice lokalne samouprave same nikako ne bi mogle iznijeti bez kvalitetne i ozbiljne politike Vlade RH. Bez razumijevanja i partnerstva Vlade i lokalne zajednice to ne bi bilo moguće – rekao je Tušek i dodao da vrtići vraćaju život u seoske sredine.

 

– Za mlade i mlade obitelji tu su mjere natalitetne politike, porezne politike te porezne olakšice. S druge je strane osiguravanje javne infrastrukture, a vrtići su temeljna javna infrastruktura za mlade obitelji koje imaju „gust“ i poslovni i privatni raspored, da mogu posložiti obaveze i normalno planirati obitelj. Sretan sam zbog svakog vrtića u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ta je mjera osmišljena nepolitički zbog potreba naših stanovnika – istaknuo je saborski zastupnik Tušek koji je dodao da je Oroslavje u svakom segmentu živnulo u posljednjih nekoliko godina s mladim i dinamičnim gradonačelnikom. Završio je da nakon vrtića, jednog u nizu projekata, Oroslavje očekuje još jedan veliki – rekonstrukcija državne ceste D307 od Mokrica prema Stubici.

 

A koliko je važna izgradnja brojnih vrtića u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i širom Hrvatske, naglasila je ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi Matilda Copić.

- Politika ruralnog razvoja je puno šira od same poljoprivrede. Da bi poljoprivrednici i mladi ljudi ostali živjeti u ruralnim krajevima, potrebna im je temeljna društvena infrastruktura. Dakle, nema više baka servisa – potrebno je osigurati i ceste, i vodovod i odvodnju, komunalnu infrastrukturu, ali isto tako i dječje vrtiće, društvene domove kulturne centre, kako bi se stvorili bolji uvjeti za ostanak i život u tim krajevima – naglasila je Copić i dodala da se kroz Program ruralnog razvoja, kroz Mjeru 7, trenutno financira više od tisuću projekata u naseljima do pet tisuća stanovnika, a vrijednost potpore tih projekata je 3 milijarde kuna.

 

- Što se tiče dječjih vrtića, posebno veseli što je od tisuću tih projekata 200 dječjih vrtića na području cijele Republike Hrvatske. Moram naglasiti i da se na području Krapinsko-zagorske županije provodi više od 70 projekata baš u Mjeri 7, u vrijednosti većoj od 230 milijuna kuna, a to znači da se brojni projekti koji se provode  na području cijele županije financiraju upravo iz sredstava ruralnog razvoja – kazala je Copić.

 

Dogradnjom vrtića djeca će dobiti prijeko potrebnu sportsku dvoranu te prostor za dvije nove skupine. Također, svoje će prostorije, koje dosad nisu imali, dobiti i djelatnici. Gradi se soba za odgajatelje, ravnatelja, tajnika te stručnog suradnika.

Ravnateljica Dječjeg vrtića „Cvrkutić” Silvija Čičko istaknula je kako vrtić trenutno pohađa 70 djece, a ovim će se projektom ta brojka povećati.

- Dogradnjom će vrtić primati 90-ak djece. U gradu Oroslavju itekako postoje potrebe, čemu svjedoči lista čekanja od 30-ak mališana. U novouređenim prostorima će umjesto dosadašnja tri biti pet odjela – rekla je ravnateljica.

Novo vrtićko ruho djeca će čekati smještena na dvjema lokacijama, u Društvenom domu Gornje Oroslavje te prostorijama bivšeg vrtića Šlapice, koji su preuređeni i  prilagođeni za njihov boravak.

- Djeci na novim lokacijama neće ništa nedostajati, a svi ćemo zajedno iščekivati dovršetak projekta i povratak nazad u novouređene i dograđene prostore – završila je Čičko.

Rok za završetak radova je 12 mjeseci, a gradit će se klasičnom gradnjom sukladno primjeni Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i obrazovanja. Pavlinić je naglasio kako tvrtka MDK GRAĐEVINAR već sada radi na tri slična projekta u Krapinsko-zagorskoj županiji i kako će se prilikom izvođenja radova ispoštivati apsolutno sve odredbe ugovora u pogledu rokova i kvalitete izvođenja radova.