Gospodarski i turistički potencijali kontinentalnog dijela Hrvatske još uvijek se nedovoljno koriste, a orijentaciju na jadranske destinacije i ljetnu turističku sezonu, koju tradicionalno provode Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, treba ubrzano mijenjati. To je samo jedan od zaključaka s kojima su se složili članovi Odbora za turizam Hrvatske demokratske zajednice koji su svoju sjednicu održali u četvrtak poslijepodne u hotelu Villa Magdalena u Krapinskim Toplicama. Kako je uvodno naglasio predsjednik Odbora, inače gradonačelnik Malog Lošinja, Gari Cappelli, Villa Magdalena  u posljednje tri godine nosi titulu najboljeg malog obiteljskog hotela u Hrvatskoj, što potvrđuje da i u kontinentalnom dijelu Hrvatske postoje kvalitetni turistički sadržaji.

Članovi Odbora za turizam Hrvatske demokratske zajednice raspravljali su o aktualnom stanju u hrvatskom turizmu, te o Zakonu o ugostiteljstvu čiji se prijedlog nalazi u saborskoj proceduri. O novostima u zakonu govorila je tajnica Odbora Dijana Katica, koja je ocijenila da prijedlog zakona nije loš, ali ima nedorečenosti koje bi u javnoj raspravi trebalo ispraviti. Članovi Odbora pritom su istaknuli kako  bi zakonom trebalo izjednačiti uvjete za obrtnike i tvrtke koje se bave ugostiteljskom djelatnošću. Zatražili su da se u drugom čitanju Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti ponovo uvede pojam turističko-seljačkih gospodarstava, upozorili su i na nejednakost cijena koje se ističu, primjerice, u smještajnim objektima, na internetu ili neposrednoj prodaji, a dali su i niz drugih konkretnih prijedloga.

Na sjednici Odbora za turizam HDZ raspravljalo se i o izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu, koje zahtjeva primjena odgovarajuće direktive Europske unije, a bilo je riječi i o drugim aktualnim temama iz turizma. Tako je predsjednik Odbora Gari Cappelli naglasio da od 2008.godine, prema službenoj statistici, stalno bilježimo rast dolazaka i noćenja gostiju, ali se to ne ogleda i u rastu prihoda od turizma, koji još nisu nadmašili rekordnu 2008. godinu. Zato će se na sljedećoj sjednici HDZ-ova Odbora za turizam, koja će se održati u Opatiji, analizirati i rezultati turističkog gospodarstva, te donijeti smjernice kojima bi se trebali ostvariti ciljevi iz Strategije razvoja hrvatskog turizma po kojima bi Hrvatska 2020. godine trebala biti među 20 najboljih turističkih zemalja svijeta. Za usporedbu, trenutačno se na ljestvici konkurentnosti nalazimo na 33. mjestu.

Članovi Odbora za turizam HDZ-a za vrijeme boravka u Krapinskim Toplicama razgledali su i novi kompleks bazena Aquae vivae, koji se prostire na 9000 četvornih metara zatvorenog kupališno – rekreacijskog prostora. O turističkom  razvoju i planovima govorio im je općinski načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić, koji je istaknuo da izgradnja tog vodenog kompleksa znači poticaj i za druga ulaganja u turizmu na području općine. Riječi dobrodošlice, članovima HDZ-ova Odbora za turizam uputio je i Žarko Tušek, predsjednik Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice, koji je naglasio da se upravo na području Krapinsko-zagorske županije nalazi jedan od najvećih, ali do sada nedovoljno iskorištenih potencijala hrvatskog turizma. Uz predsjednika zagorskog HDZ-a, sjednici su prisustvovali i članovi Predsjedništva ŽO HDZ-a Krapinsko – zagorske županije kao i načelnici i gradonačelnici iz redova HDZ-a.