Danas je dnevnom redu plenarne sjednice Hrvatskog sabora Prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području  Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Radi se o najkompleksnijem zakonskom okviru donesenom u modernoj Republici Hrvatskoj, koji se bavi suštinom problema i nudi sustavno rješenje za sve naše građane pogođene ovom tragedijom kako u Gradu Zagrebu, tako i u Zagrebačkoj i našoj Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ukupne štete su enormne te se procjenjuju na 11 milijardi eura, a na pogođenom području ukupno je stradalo 19 tisuća zgrada, obiteljskih kuća, crkava, sakralnih objekata,  kulturnih spomenika, javnih i državnih ustanova, poslovnih prostora.

U našoj Krapinsko-zagorskoj županiji oštećeno je 409 zgrada, radi se uglavnom o obiteljskim kućama.

Ova obnova i oporavak uključivat će transparentno upravljanje i snažno partnerstvo jedinica lokalne (regionalne) samouprave i Vlade Republike Hrvatske.

Pristup je solidaran i na jednak način tretira sve oštećene te je na tragu naše komunikacije sa stanovnicima Krapinsko-zagorske županije u vremenu kada je do tragedije došlo i kada je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković obišao našu županiju.

U ovom prijelaznom razdoblju do donošenja Zakona putem rebalansa proračuna i Fonda za zaštitu okoliša osigurana su sredstva za obnovu dimnjaka, krovova i zabata, za kondenzacijske bojlere te je Vlada uputila javni poziv stradalim građanima za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje do obnove njihovih domova, ukupna sredstva za te namjene su oko 200 milijuna kuna.

Vlada je iz Fonda solidarnosti EU osigurala 500 milijuna eura te se početkom kolovoza predviđa isplata akontacije od 89 milijuna eura.

Ovaj Prijedlog zakona je također i snažna poruka solidarnosti i ljudskosti prema svim našim građanima koji su se u samo 10 sekundi našli u nezamislivoj situaciji, bez  domova u kojima su živjele i generacije.

Imali smo prilike čuti u javnom prostoru ovih dana teze, potpuno neprimjerene ozbiljnosti situacije, a to je da siromašni na ovaj način pomažu bogatima, a da pritom nisu obišli unesrećene i pokušali razumjeti razmjere ove tragedije i traga koji će ostaviti na brojne obitelji.

Pozicija ove Vlade je jasna, a to je da država mora stajati iza svojih građana u svim okolnostima, a posebice u ovakvim nepredviđenim nepogodama, koje u svakom segmentu nadilaze okvire normalnog i uobičajenog.

Zahvaljujem se svim volonterima, svim službama na području naše županije, a svakako i u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji,  i svim stručnjacima koji su dali svoj doprinos i promptno reagirali neposredno nakon potresa u sanaciji štete i očuvanju sigurnosti, života i zdravlja ljudi i imovine te svim onima koji su ili će biti uključeni u daljnje procese do potpune obnove.“ – poručio je predsjednik ŽO HDZ KZŽ i saborski zastupnik Žarko Tušek.