Povodom 101. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Velikom je Trgovišću održan XIV. znanstveni skup pod nazivom „Dani dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća”. Kroz 14 godina ovog znanstvenog skupa, izdano je gotovo 300 znanstvenih priloga te devet znanstvenih zbornika s ciljem prenošenja istine o liku i djelu dr. Franje Tuđmana, čovjeka koji je ostvario tisućljetni hrvatski san.

 Znanstveni skup održava se u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Općine Veliko Trgovišće i Hrvatske udruge Muži zagorskog srca sve od 2008. godine. Kako je objasnio predsjednik Hrvatske udruge Muži zagorskog srca Rajko Fureš, cilj Dana dr. Franje Tuđmana jest afirmirati sve ono pozitivno što je prvi hrvatski predsjednik napravio za hrvatski narod.

- Dr. Franjo Tuđman oživotvorio je tisućljetni hrvatski san stvaranjem hrvatske države, s hrvatskim braniteljima i domoljubima i mučenicima koji su sanjali slobodu i na tomu mu trebamo biti zahvalni, kao i svim braniteljima. Upravo na tome je utemeljen znanstveni skup koji će prenositi tu povijesnu istinu za buduće generacije – rekao je Fureš.

Najavio je i kako nakon 14 znanstvenih skupova, 300-tinjak znanstvenih priloga i devet znanstvenih zbornika, sljedeće godine povodom jubilarnog XV. znanstvenog skupa pripremaju i izdavanje jubilarnog desetog znanstvenog zbornika.

Zdravka Bušić, potpredsjednica Hrvatske demokratske zajednice i saborska zastupnica u svom se izlaganju na znanstvenom skupu osvrnula na vrijeme stvaranja hrvatske države i sve ono što je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman činio kako bi Hrvati ostali jedan narod i kako bi Bosna i Hercegovina funkcionirala kao stabilna država.

 

-On je Bosnu i Hercegovinu gledao kao zemlju tri naroda i to je nastojao realizirati Washingtonskim i  Daytonskim sporazumom kao što to i stoji u tim sporazumima. Nažalost, dan danas neki govore da je predsjednik Tuđman dijeliti Bosnu i Hercegovinu što nije točno. Hrvatska je usmjerena prema Bosni i Hercegovini, a tako je i Bosna i Hercegovina usmjerena na Hrvatsku. Jedna bez druge teško funkcioniraju i teško opstoje – rekla je Bušić.

Dodala je kako je cilj istraživanjem i učenjem politike dr. Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini dokazati kako su ove tvrdnje koje se i danas pojavljuju netočne.

-Predsjednik je bio protiv unitarne Bosne i Hercegovine, što smo i dan danas. Bosna i Hercegovina ne može biti unitarna država jer je to država tri konstitutivna naroda – zaključila je Bušić.

Bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Mate Granić na znanstvenom je skupu izlagao temu mirne integracije, najuspješnije mirovne operacije Ujedinjenih naroda, odnosno kako je do nje došlo, kako je provedena i zašto je najuspješnija.

-Prva dva dana u Daytonu pričali smo samo s američkom i srpskom stranom kako da reintegriramo istočnu Slavoniju i Baranju, a to znači prije početka razgovora o Bosni i Hercegovini i uspostavi mira. Tamo je dogovoreno da će voditelj civilne misije biti američki diplomat, uz snažnu podršku Amerike i da će cilj mirovne operacije biti reintegracija i ustavnopravni poredak Republike Hrvatske i to je bio ključ. Druga je stvar da je Hrvatska 1996. godine potpisala sa Srbijom sporazum o normalizaciji odnosa, kojim je Srbija prvi puta u povijesti priznala Hrvatsku. To su bili ključni preduvjeti za uspjeh mirovne operacije – objasnio je Granić.

Na znanstvenom skupu bio je i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović, koji je naglasio da se dr. Franjo Tuđman borio za stvaranje hrvatske države od samih početaka, a zahvaljujući njegovoj želji, volji, emociji i inicijativi, danas imamo svoju Hrvatsku i na tome mu moramo biti vječno zahvalni.

-Kako bismo mu vratili dug nastavljamo raditi na dobrobit svih naših građana i graditi Hrvatsku kao zemlju bolje, prosperitetnije i kvalitetnije budućnosti – zaključio je Gregurović.