Vlada je na današnjoj sjednici fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, kako bi ublažila rast cijena. Premijer Plenković kazao je kako se očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune, dok bi bez Vladine intervencije benzin bi stajao 13,28 kuna, dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu. Ako bi se išlo s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, a što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih postaja, što nije opcija za Vladu, dodao je.

Otvarajući današnju, 106. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade predstavio je njezine točke i osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.
 
Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju te donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
 
Premijer Plenković pojasnio je da su Hrvatska i svijet svjedoci ruske agresiju na Ukrajinu i posljedičnih geopolitičkih zbivanja, jedno od kojih je značajan rast cijena energenata.
 
Podsjetio je da je Vlada prije mjesec dana donijela Uredbu kojim je intervenirala i fiksirala maloprodajne cijene motorskog benzina na 11,37 kuna, dizelskog goriva na 11,29 kuna te plavog dizela na 6,5 kuna.
 
Ta je mjera bila privremenoga karaktera od 30 dana, a ističe sutra.
 
Sigurna i puna opskrba naftnim derivatima
 
"S obzirom na to da je na svjetskom tržištu cijena Brenta značajno rasla te je u petak iznosila 120 dolara po barelu, a danas je već 135 dolara, Vlada je odlučila donijeti nove mjere kojima ćemo ublažiti očekivani rast cijena naftnih derivata.
 
Naime, bez bilo kakvih Vladinih mjera i  ako bi se cijene naftnih derivata u potpunosti slobodno formirale na tržištu, sutra bi cijena za dizelsko gorivo iznosila 13,71 kunu, a za benzinsko13,28 kuna, što jasno potvrđuje prognoze da se radi o rekordno visokim razinama cijena", rekao je premijer Plenković.
 
Stoga će Vlada, dodao je,  na današnjoj sjednici donijeti dvije uredbe kojima će uvesti novi koncept u smislu fiksiranja marži trgovaca naftnih derivata i smanjenja trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo.
 
"Na taj način cilj nam je osigurati sigurnu i punu opskrbu naftnim derivatima na području cijele Hrvatske i smanjiti razinu rasta cijena", poručio je.  
 
Naime, pojasnio je, kada bi se išlo s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, a to bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih maloprodajnih mjesta – benzinskih postaja. To, dodao je, nije opcija za Vladu.
 
Cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune
 
Kako bismo izbjegli takvu situaciju, ovim konceptom omogućit ćemo njihovo daljnje poslovanje uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0,75 lipa po litri i 0,50 kn po litri za plavi dizel, pojasnio je premijer.
 
Dodatno, izmjenama Uredbe o trošarinama država će na rok od 90 dana smanjiti iznose trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo - 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.
 
"Na taj način želimo pridonijeti smanjenju cjenovnog udara na naše građane, a time će, prema našim izračunima, doći do smanjenja prihoda državnog proračuna od trošarine na energente preko 150 milijuna kuna", istaknuo je.
 
"Prema našim procjenama ovim mjerama rast po litri goriva, bilo dizelsko bilo benzinsko, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko 2 kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna, uz iznimku plavoga dizela koji je zadnji puta već bio ograničen na jako niskoj cijeni, a sada će narasti za 1,54 kune", dodao je.
 
Vlada očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune.
 
Dodatna pomoć Vlade sektorima poljoprivrede i ribarstva
 
Vlada će nastaviti pratiti kretanja na mediteranskom tržištu te će po potrebi pravovremeno, i prije isteka roka od 90 dana, razmotriti ove mjere i dodatno intervenirati.
 
U odnosu na ostale energente, prije svega električne energije i plina, Vlada je predstavila svoj paket mjera prije dva tjedna u ukupnoj vrijednosti od 4,8 milijardi kuna kojima će ublažiti udar na standard građana.
 
Svi provedbeni akti su operacionalizacija ovog paketa i bit će pripremljeni na idućoj sjednici Vlade, najavio je premijer Plenković,  kako bi cijeli paket stupio na snagu s 1. travnja ove godine.
 
Dodao je da će Vlada razmotriti kako dodatno pomoći sektorima poljoprivrede i ribarstva, s obzirom na rast cijena energenata.
 
"Agresija na u Ukrajini imat će posljedice za cijeli svijet, no važno je da ovdje ostanemo čvrsti i jedinstveni, da ne popustimo u našoj solidarnosti s Ukrajinom niti da posustanemo pred bilo čijim ucjenama. Svako je popuštanje dugoročno pogubno za sigurnost cijele Europe", poručio je predsjednik Vlade i dodao da će hrvatska Vlada zajedno s ostalim europskim partnerima, pronalaziti odgovarajuće mjere kako bi što je više moguće zaštitila kućanstva i gospodarstvo.
 
O novom paketu mjera na razini Europske unije, dodao je, Europsko vijeće razgovarat će na sastanku u Parizu krajem ovoga tjedna.
 
Očekuje se smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u iznosu od 152 milijuna i 674 tisuće kuna
 
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je da je pravna osnova za donošenje izmjena Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju u Zakonu o trošarinama, kojim se daje ovlaštenje Vladi Republike Hrvatske da Uredbom određuje visine trošarina na predmete oporezivanja iz članka 96. stavka 6. Zakona.
 
Predloženim izmjenama predlaže se snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.
 
Marić je napomenuo da je Vlada u nekim od prijašnjih krugova poreznih reformi uvela i odredbu gdje se cestovnim prijevoznicima robe i putnika kamionima odnosno autobusima vraća dio trošarine za dizelsko gorivom do minimalne razine. Za prošlu godinu ukupno je isplaćeno 223 milijuna kuna.
Ministar je rekao i da se za vrijeme važenja ove Uredbe očekuje smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u iznosu od 152 milijuna i 674 tisuće kuna. 
 
Najviše maloprodajne cijene primjenjuju se na Eurosuper 95, Eurodizel i plavi dizel
 
Kad je riječ o Uredbi o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je da se potreba za intervencijom i donošenjem ove Uredbe nalazi u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom periodu ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje.
 
Ćorić je pojasnio da se najviše maloprodajne cijene propisane ovom Uredbom primjenjuju samo na naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva, odnosno Eurosuper 95, Eurodizel i plavi dizel, dok se za benzine s više oktana te za sva tzv. premium goriva cijene i dalje mogu formirati slobodno.