Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek na 14. znanstveno-stručnom savjetovanju hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, koje se održava u Tuheljskim Toplicama, istaknuo je da je za konkurentnost hrvatskih voćara važno udruživanje.

Upravo je tema dvodnevnog savjetovanja u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Hrvatske voćarske zajednice (HVZ), a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, bila jačanje konkurentnosti hrvatskog voćarstva.

– Ako uzmemo u obzir da naše voćarstvo još uvijek nije na tehnološkoj razini na kojoj su u nekim zapadnim zemljama, onda možemo govoriti da još uvijek nismo konkurentni na način na koji bismo mi to željeli. Međutim, unatrag nekoliko godina Ministarstvo poljoprivrede i sve prateće institucije rade na tome kako bi hrvatski voćari bili uistinu konkurentni. Danas je našim voćarima na raspolaganju čitav niz mjera poljoprivredne politike, čitav niz financijskih mjera, gdje upravo oni mogu financirati svoje proizvodnje i biti konkurentni – rekao je Tušek i dodao da su veliki iskoraci unatrag nekoliko godina napravljeni po pitanju financiranja proizvođačkih organizacija, s omogućavanjem poljoprivrednicima da se udružuju i da zajednički nastupaju na tržištu.

– Poljoprivredni proizvođači, ali i jedinice lokalne i regionalne samouprave moraju činiti daljnje napore kako bi se proizvođači prije svega udruživali i zajednički nastupali na tržištu. Naši poljoprivredni proizvođači, a posebice voćari, još uvijek su fragmentirani, proizvodni nasadi su u većini slučajevi upravo na manjim površinama. U segmentu od 3 do 10 hektara imamo više od 50 % poljoprivrednih proizvođača. Sama ta brojka govori da jednostavno oni sami pojedinačno ne mogu nastupati na tržištu, već se moraju ujediniti u proizvođačke organizacije, zadruge i na taj način nastupati na tržištu – naglasio je pomoćnik ministrice koji je spomenuo i Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama, gdje je Hrvatska jedna od prvih zemalja koja je taj zakon donijela kako bi zaštitila proizvođače kod izlaska na tržište i stavljanja svojih proizvoda na police trgovačkih lanaca.

– Ako govorimo o budućnosti, moramo reći da smo tijekom ove godine pokrenuli određene aktivnosti gdje ćemo u budućem periodu stvoriti infrastrukturu kroz koju će, kroz proizvođačke organizacije, u suradnji s jedinicama regionalne samouprave poljoprivredni proizvođači moći sudjelovati u izgradnji i korištenju hladnjača, distributivnih centara i na taj način biti konkurentni i lakše ulaziti na tržište u konačnici, biti profitabilniji i bolje poslovati – poručio je Tušek zaključivši da sve mjere koje provodi Ministarstvo poljoprivrede počinju davati rezultate, kako na području cijele Hrvatske, tako i na području Krapinsko-zagorske županije.