Poljoprivrednici sjevera Hrvatske čiji su nasadi pretrpjeli nezapamćene štete od tuča konačno mogu odahnuti budući da kreću isplate šteta. Podsjetimo. U svibnju i lipnju ove godine područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko – zagorske, Koprivničko – križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije pogodila je prirodna nepogoda tuča te je proglašena prirodna nepogoda za ukupno 34 jedinice lokalne samouprave u tim županijama.

 

Ministarstvo je u proteklim danima konačno zaprimilo zahtjeve Županija koje su provele svoje programe potpore, a državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i član Županijskog odbora HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Zdravko Tušek naglašava kako je Vlada RH sveobuhvatno intervenirala osiguravši 54 milijuna kuna za sanaciju šteta od tuče.

 

- Važno je spomenuti da je za područje sjeverozapadne Hrvatske već isplaćeno 5 milijuna kuna za sanaciju šteta nerazvrstanih cesta, a ono što još važnije je da smo za poljoprivredne proizvođače ovaj tjedan isplatili potporu prema Županijama, a Županije će tu potporu od ponedjeljka krenuti isplaćivati poljoprivrednim proizvođačima. Od 25 milijuna kuna više od dvije trećine upravo će biti isplaćene upravo području sjeverozapadne Hrvatske – objasnio je Tušek koji posebno ističe kako je upravo ovakav sveobuhvatni pristup doveo do činjenice da je razina potpore, odnosno isplate štete u gotovo 60-postotnom iznosu nešto što će poljoprivrednim proizvođačima namiriti štetu koja im se desila.

To potvrđuje i iznos namijenjen za Krapinsko-zagorsku županiju. Prema riječima predsjednika Županijske organizacije HDZ-a i gradonačelnika Krapine, Zorana Gregurovića, poljoprivrednicima na području županije isplatiti će se naknada za štetu u visini 54,74 posto ukupnih šteta.

 

-Ukupno je na području naše županije bilo 347 prijava šteta. Samo za naše poljoprivrednike osiguran je iznos od 5,057 milijuna kuna što pokriva spomenutih 54,74 posto od ukupno procijenjenog iznosa 9,23 milijuna kuna.  Pozdravljam ovaj model koji je provela Vlada i resorno ministarstvo budući da je u odnosu na nekadašnju praksu isplate šteta uslijed prirodnih nepogoda ovo značajno veći iznos. Sredstva koja će od danas sjedati na račune naših poljoprivrednika u velikoj mjeri će pomoći obnovu njihovih poljoprivrednih gospodarstava – izjavio je Gregurović te kazao kako ovoj brojci treba dodati i iznos od 840 tisuća kuna namijenjen za sanaciju šteta na nerazvrstanim cestama na području Krapinsko-zagorske županije.

 

Državni tajnik Tušek najavio je i kako je Ministarstvo poljoprivrede otvorilo dodatan natječaj iz Mjere 5 namijenjen obnavljanju  plastenika i staklenika te trajnih nasada na koji je već pristiglo nekoliko desetaka prijava. Tim će natječajem poljoprivrednici biti doslovce obeštećeni gotovo u stopostotnom iznosu kako bi mogli nastaviti svoju poljoprivrednu proizvodnju.