Prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije u javnoj je raspravi. Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i zastupnik u dosadašnjem sazivu Hrvatskog sabora Žarko Tušek poziva sve zainteresirane da iznesu svoje sugestije i uključe se u raspravu, jer će obnova trajati godinama, a zakon je izuzetno kompleksan.

Tema potresa i obnove nije tema za politizaciju i performanse. Vlada je u petak u javnu raspravu uputila Prijedlog Zakona. Kako bi Zakon što kvalitetnije odgovorio potrebama, pozivam na uključivanje u raspravu – poručio je Tušek te još jednom podsjetio da ovaj prijedlog zakona nije samo obnova grada Zagreba već i područja oštećenih u potresu na području Krapinsko-zagorske županije.

Ovim zakonom jednako će se u obnovi pristupati i gradu Zagrebu ali i oštećenim područjima u Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o konceptu za koji smo se zalagali u startu, odnosno konceptu kojeg je prihvatio te pozdravio i samo premijer Andrej Plenković te kojeg u konačnici podržava i vlada – pojasnio je Tušek dodajući da se nažalost u medijskom prostoru ističe samo Zagreb što ne mijenja činjenicu da je on jednakopravan za sva područja koja su stradala u potresu 22. ožujka. pa tako i Krapinsko-zagorsku županiju. Osim što će se novim zakonom osigurati sredstva za obnovu, sredstva za hitne radove i zahvate već su osigurana.

 Vlada je kroz rebalans proračuna osigurala 141 milijun kuna za sanaciju krovišta, zabatnih zidova, dimnjaka i sufinanciranje novih bojlera, a na inicijativu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića donesena je i Odluka o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu – dodao je Tušek.

 

Za vrijeme dok se novi zakon ne donese i ne riješi pitanje obnove uništenih objekata Vlada je  donijela Odluku o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Na temelju te odluke Ministarstvo državne imovine objavilo javni poziv za priznavanje financiranja najamnine za stradale u potresu, a što je  u utorak potvrdio i sam premijer Plenković. Javni poziv je upućen vlasnicima obiteljskih kuća, stanova koji su imali prijavljeno prebivalište i boravište u potresu i čije su nekretnine ocijenjene kao nepodobne za stanovanje. Svi oni koji će se prijaviti na javni poziv morat će donijeti vlasnički list, izjavu da nemaju drugu nekretninu u krugu od 20 kilometara. Rok za prijavu je 60 dana i on će biti produljen ako bude potrebe.

 

Također, Vlada priprema program mjera, radi se na procjeni šteta i pripremi dokumentacije za financiranje iz Europskog fonda solidarnosti, zajma Svjetske banke i drugih izvora.

– Sve nadležne službe odlično su reagirale nakon samog potresa, što je potvrdio i premijer Plenković pri obilasku pogođenog područja u Krapinsko-zagorskoj županiji. Sada se radi na tome da se kvalitetnim Zakonom najučinkovitije pomogne onima čije su kuće i stanovi stradali – zaključio je Tušek.