Žarko Tušek je naglasio da Vlada RH s predsjednikom Andrejem Plenkovićem od starta ima jasan smjer – čuvati život prije svega i dostojanstvo života.

– Strpljenje, samodisciplina, solidarnost je u temelju politike Vlade RH. Zahvaljujem svim građanima koji podržavaju i razumiju napore Vlade, svim ljudima koji rade u sustavu javnog zdravstva, na svi razinama, svima koji rade i čine sve da bi naša ekonomija u ovom trenutku bila održiva i kako bi se uz pomoć Vlade RH mogla na najbolji mogući način nositi s ovom krizom neviđenih razmjera. Upravo zbog toga na ovoj crti obraze života i zdravlja važno nam je što ankete pokazuju da više od 94 posto građana RH pokazuju da razumiju i podržavaju politiku i mjere Vade i u segmentu ekonomskih mjera koje poduzimamo i koje ćemo poduzimati – rekao je Žarko Tušek te dodao da je dobro da nas brojke u borbi s krizom svrstavaju među najbolje u Europi i svijetu.

 

– Zato želim i osuditi one koji u javnom prostoru na neprimjeren način komuniciraju procese u kojima se svi zajedno nalazimo, one koji kroz društvene mreže javnost plaše teorijama zavjere, iako se svi nosimo s istim izazovom i prijetnjom. Također i one koji se populistički pokušavaju dodvoriti građanima i poentirati na način da im se prijeti njihovim ustavnim pravima, da mjere koje donosimo idu sa željom da nekog u nečemu uskratimo. Svima nama želimo osigurati koliko je to moguće zdrav i normalan život. I zato svako takvo komuniciranje prozivam kao neodgovorno – dodao je predsjednik krapinsko-zagorskog HDZ-a.

Naglasio je da se u donošenju gospodarskih mjera slušala struka i javnost te da je spriječeno veliko otpuštanje ljudi, a više od pola milijuna ljudi koristi mjere potpore Vlade.

 

Državni tajnik Mario Antonić istaknuo je da su glavni prioriteti, što je postignuto u ovih mjesec dana, držanje na životu gospodarstva, likvidnosti poduzeća i zadržavanje radnih mjesta.

– Postoji veliki interes za sredstva likvidnost koja se realiziraju preko HAMAG-a i HBOR-a i tu je veliki interes i zagorskih tvrtki. Ako pogledamo konkretne brojke po tom pitanju, u Hrvatskoj je skoro 96.000 zahtjeva tvrtki, obrtnika za te mjere potpore, a 564.000 tisuće radnika uključeno je u to mjere potpore. Možemo zamisliti kakve bi bile posljedice da nije bilo ovih mjera. Ako gledamo samo Krapinsko-zagorsku županiju, 1300 pravnih osoba predalo je zahtjeve za ukupan broj od nešto više od 8400 radnika – rekao je Antonić.

 

– Moramo svi skupa gledati na ovu situaciju kao na određenu priliku. I gospodarstvo i život se mora početi odvijati u nekom drugom obliku, pod mjerama zaštite, ali gospodarstvo mora krenuti. Ni jedna država, a ni Hrvatska, ne može dugo izdržati ne funkcioniranje svog gospodarstva. Zato nam je svima cilj mjere prilagoditi na način da gospodarstvo počinje funkcionirati jer jedino na taj način možemo osigurati stabilnost naše ekonomije i standard života na koji smo navikli. Pozivam sve gospodarstvenike da se sa svim konkretnim prijedlozima jave, moja vrata su otvorena – poručio je državni tajnik Ministarstva gospodarstva.

 

Državni tajnik Zdravko Tušek apostrofirao je da je najvažniji izazov – smanjenje potražnje za poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, posljedično smanjenje gospodarske aktivnosti, pad dohotka i smanjenje likvidnosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

– Ministarstvo poljoprivrede donijelo je dva seta mjera. Te mjere su u vrijednosti više od 400 milijuna kuna i dalje radimo na nekim novim mjerama. Napravili smo i čitav niz administrativnih rasterećenja proizvođača. Jedna od mjera je pitanje fleksibilnosti između europskih fondova za usmjeravanje sredstava pa će 100 milijuna kuna biti namijenjeno potpori dohotku. Napravili smo program potpore malim poljoprivrednim proizvođačima kako bi zadržali zaposlenost u vrijednosti od 53 milijuna kuna. Za likvidnost smo pripremili mjeru financijskih instrumenata s HAMAG-BICRO-om gdje mali poljoprivredni proizvođači mogu koristiti 25.000 eura za obrtna sredstva. Za veće proizvođače pripremamo mjeru od 50.000 do 200.000 eura putem HBOR-a. Ove mjere su vrijedne više od 170 milijuna kuna – kazao je Zdravko Tušek.

 

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede je dodao i da je za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja donijeta odgoda obveza zbog rasterećenja poljoprivrednih proizvođača. Uspostavljena je baza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a javni naručitelji u obvezi su koristiti kratke lance opskrbe, čime se brani domaća proizvodnja.

– Jedna mjera koja će dotaknuti Krapinsko-zagorsku županiju. U procesu smanjene mobilnosti i smanjenja potražnje bio je upitan otkup mlijeka. Donijet je program otkupa tržnih viškova malih mljekara i osigurali kontinuitet i otkupa mlijeka i prerade, a svi proizvodi koji se otkupljuju plasiraju se u sustav doniranja hrane – rekao je Zdravko Tušek te najavio natječaje Ministarstva poljoprivrede vrijedne više od milijardu kuna, ali i podsjetio na izdavanje propusnica za poljoprivredne proizvođače – za sve koji nemaju registrirana poljoprivredna gospodarstva preko lokalnih stožera, a za sezonsku radnu snagu preko Ministarstva poljoprivrede.

 

Žarko Tušek i Mario Antonić najoštrije su osudili pokušaje zlouporabe Vladinih mjera, a potom se predsjednik krapinsko-zagorskog HDZ-a osvrnuo na stanje u županiji.

– Situacija u ovom trenutku nije dobra jer nam brojke ne idu u prilog. Postoji niz faktora zbog čega je to tako. Dogodio se jedan direktan ulazak virusa na područja grada Pregrade i cijelog ovog SZ dijela naše županije. Ja si ne bih uzeo za pravo nikoga za to kriviti, ali apeliram na sve koji donose odluke i koji vode institucije koje u ovom trenutku upravljaju javnim zdravstvom županije da se svakodnevno šalje poruka ozbiljnosti problema, da se svakodnevno osvješćuje naše sugrađane da smo uistinu u situaciji kakvoj jesmo, i kako bi se situacija što je prije moguće stabilizirala. Apeliram na sve da ne koriste ovu situaciju za lokalno politikantstvo, već da se orijentiramo na promociju ključnih mjera Stožera RH i njihovu implementaciju na području Krapinsko-zagorske županije – završio je Žarko Tušek.