U Zaboku je održano svečano otvorenje Vatrogasnog centra Zagorske javne vatrogasne postrojbe, objekta izgrađenog sredstvima same postrojbe te uz sufinanciranje Grada Zaboka i Krapinsko-zagorske županije.

Svečanosti je prisustvovao i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek, koji je čestitao svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, kao i vrijednim vatrogascima koji rade u Zagorskoj javnoj vatrogasnoj postrojbi, ali i svim Dobrovoljnim vatrogasnim društvima na području županije.

- Svi znamo koja je vrijednost svakog pojedinačnog vatrogasca i vatrogaskinje i koliko je njihov rad bitan za našu sigurnost. Upravo zato im hvala na njihovom domoljublju. Mislim da nema plemenitijeg i iskrenijeg domoljublja od onog kada čovjek pomaže svojem najbližem, a upravo to čine vatrogaskinje i vatrogasci – rekao je Tušek i pritom im zaželio sreću u daljnjem radu s posebnim naglaskom na očuvanju zdravlja, a onda da koliko god mogu, uz Božju pomoć, pomognu svakom čovjeku.

 

Za izgradnju objekta od 890 kvadrata podignut je kredit od  4,2 milijuna kuna, a 3800 kvadrata zemljišta bit će dovoljno za izgradnju poligona, rekao je zapovjednik Zagorske JVP Dražen Sinković.

- Nakon 25 godina naših želja ostvario se ovaj dan,  preselili smo se u nove prostore. Prva etapa izgradnje Vatrogasnog centra je završena i nadamo se da ćemo u daljnjim koracima dograđivati i da će Centar biti na ponos naše županije i stanovnika. Donacije nisu uspjele kako smo zamislili, ali zahvaljujemo svima koji su donirali, kao i Gradu Zaboku, Krapinsko-zagorskoj županiji, svim našim osnivačima i vatrogasnim subjektima na nivou države – naglasio je zapovjednik Sinković.

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković istaknuo je kako je ovo zaista velika stvar za vatrogastvo općenito, a posebice vatrogastvo grada Zaboka.

- Ovdje je tradicija vatrogastva stara 155 godina i neki dan smo obilježavali 150 godina DVD-ova. Vatrogastvo RH pokazalo je da ima svoju pravu ulogu tamo gdje joj je mjesto, u jedinici lokalne samouprave, gdje se i događaju požari i poplave, gdje se sve događa – tamo je najbolje reagirati i tamo se razvijati, a vidimo i kroz stoljeća da je to tako – zaključio je Tucaković.

U Zagorskoj javnoj vatrogasnoj postrojbi djeluje 50 profesionalnih operativnih vatrogasaca s 11 operativnih vozila, a vozni se park neprestano obnavlja.