Nakon potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i dio Krapinsko-zagorske županije, Hrvatska demokratska zajednica Krapinsko-zagorske županije ide s konkretnom inicijativom pomoći hrvatskom branitelju Ivanu Pucku iz Laza Bistričkog čija je kuća teško oštećena u potresu.

Predsjednik ŽO HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek najprije pohvaljuje rad Vlade RH, predsjednika Vlade i cijelog kriznog stožera, kako u slučaju borbe s pandemijom koronavirusa, tako i u slučaju hitne reakcije koja se dogodila nakon tragičnog potresa koji je zadesio Grad Zagreb, prigradska naselja, ali i općine i gradove u Krapinsko-zagorskoj županiji koje su dio podsljemenskog pojasa.

 

– Ohrabrujuće su izjave kako će Vlada koordinirati cijeli proces popisa i sanacije nastalih šteta, kako kroz korištenje nacionalnih sredstava tako i kroz intenzivno lobiranje u okviru Europske komisije kako bi se iznašla sredstva s pozicije zajedničkog EU proračuna. Tako će se osigurati europska solidarnost, već viđena u sličnim tragedijama u drugim dijelovima Europe – istaknuo je Tušek te još jednom u potpunosti podržao ovakvu sustavnu politiku suočavanja s problemom, jer je jedino na takav način problem i moguće riješiti.

Tušek najavljuje da će se HDZ Krapinsko-zagorske županije, svi stranački dužnosnici, nacionalni i lokalni, prijatelji i podupiratelji, uključiti u iznalaženje pomoći stradalima.

– Potpunosti smo svjesni da je naš doprinos zapravo znak naše ljudske i kršćanske solidarnosti te da sustavno rješenje problema može biti isključivo u domeni Vlade RH, te eventualne pomoći jedinica lokalne samouprave koliko su one u mogućnosti. Našoj inicijativi stoga ne želimo davati niti najmanjeg elementa bilo kakvog populizma i upravo zbog toga želimo da akcija naše stranačke obitelji bude konkretna i usmjerena u pomoć rješavanja barem jednog problema koji je nastao – naglasio je predsjednik županijskog HDZ-a.

Uz Donju i Gornju Stubicu, potres je jako pogodio i područje Marija Bistrice, pogotovo naselje Laz Bistrički i naselja koja su u na obroncima Medvednice.

HDZ Krapinsko-zagorske županije će se stoga uključiti u sanaciju oštećene kuće stradalog hrvatskog branitelja, prvog hrvatskog redarstvenika, veterana Domovinskog rata i oca dvoje djece Ivana Pucka, iz Laza Bistričkog 245. Angažirat će statičare i projektante, a nakon toga i građevinsku operativu u pomoći obnove objekta te se uključiti i s financijskom pomoći. Javna je to gesta i znak poštovanja u ovoj nesreći prema ljudima koji su u nekim drugim teškim vremenima stajali na braniku Domovine.

 

Na inicijativi je zahvalio načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički.

– Zahvaljujem svojoj stranci HDZ-u i predsjedniku Županijske organizacije Žarku Tušeku te kolegama dužnosnicima i Vladi RH na pomoći u ovoj teškoj situaciji. U borbi na dvije strane, i protiv koronavirusa i protiv potresa, svaka pomoć je dobrodošla. I Vladina za sve pogođene potresom i ova HDZ-a za našeg branitelja i njegovu obitelj – zahvalio je Milički.

 

Iz Krapinsko-zagorskog HDZ-a poručuju svima stradalima u potresu da iznađu snage u ovim teškim trenucima, a stranka i njezini dužnosnici s područja županije učinit će sve da im se sustavno pomogne. Pozivaju ih da im se obrate za bilo kakvu pomoć ili sugestiju u ovoj teškoj situaciji.