Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je na Kongresu Europske pučke stranke (EPP) u San Sebastianu (Španjolska), gdje je - kao pregovarač EPP-a o raspodjeli najvažnijih dužnosti u Europskoj uniji - održao zajedničku konferenciju za medije s kandidatom naše političke obitelji za novog predsjednika Europske komisije Manfredom Weberom te potom odgovarao na pitanja novinara.

Spor se može i mora riješiti dogovorom

Osvrnuvši se na najavu da će Sud Europske unije u Luksemburgu 8. srpnja održati raspravu o tužbi Slovenije protiv RH zbog arbitraže, predsjednik Plenković kazao je da Hrvatska čvrsto ostaje pri stajalištu da u bilateralnome graničnom sporu sa Slovenijom nema nadležnosti Suda EU-a:

- Naša je pozicija od početka jasna, ne vidimo gdje bi tu bila nadležnost Suda EU-a. Hrvatska i Slovenija dvije su prijateljske zemlje koje nikada u povijesti nisu imale nikakvih većih problema, a preostala otvorena pitanja, koja proistječu iz raspada bivše države, mogu se i moraju riješiti dogovorom.

EPP ima pravo na mjesto predsjednika Komisije

Plenković je novinarima kazao i da Europska pučka stranka - kao relativni pobjednik izbora za Europski parlament - želi da njen vodeći kandidat Manfred Weber postane predsjednik Europske komisije, a ostale pozicije spremna je prepustiti političkim grupacijama koje su se plasirale iza nje:

http://www.hdz.hr/vijest/eu/epp-imenovao-plenkovica-za-svog-pregovaraca-o-raspodjeli-najvisih-duznosti-u-europskoj

- Naša je početna pozicija u ovim pregovorima vrlo korektna, od svih čelnih mjesta u EU-u želimo isključivo predsjednika Europske komisije, a ostala mjesta su na raspolaganju onima koji su ostvarili drugi, 3. ili eventualno 4. rezultat na europskim izborima.

Relativni pobjednik 1. dobiva mandat za sastavljanje Vlade

Obavijestio je javnost i o tome da je u svom obraćanju u San Sebastianu upoznao sudionike Kongresa EPP-a o pregovorima u kojima sudjeluje:

- Važno je bilo da svojim koleg(ic)ama - pogotovo što sam i sam bio eurozastupnik, a sada sam premijer i član Europskog vijeća koji dobro razumije EU institucije i njihove međusobne odnose te kulturu donošenja odluka - neposredno pojasnim kako se razvija cijeli proces, koja su polazišta političkih skupina s kojima pregovaramo, koji se sve elementi, poput zemljopisne i spolne zastupljenosti, uzimaju u obzir i koji će na kraju utjecati na raspodjelu pozicija.

EPP je relativni pobjednik izbora i analogno onom što se zbiva na nacionalnoj razini, na kojoj obično relativni pobjednik prvi dobiva mandat za sastavljanje Vlade, tako i na EU razini EPP treba dobiti šansu da formira Europsku komisiju - ponovio je Plenković.

Birači očekuju da preuzmemo odgovornost za EU

Upitan je li optimist da će paket imenovanja novih EU čelnika biti dogovoren na sastanku Europskog vijeća 20. i 21. lipnja, odgovorio je da je realan jer je riječ o „vrlo kompliciranom procesu“:

- Ostalo je još dosta posla, apeliram na šefove država i vlada zemalja članica da imaju na umu političku odgovornost koju snose za funkcioniranje EU-a. Nikakvo otezanje nije dobro, nova Komisija treba stupiti na dužnost na vrijeme i odraditi posao koji je pred njom, a to može jedino ako sve pripremimo na vrijeme. Naši birači, bez obzira za koga su glasovali, očekuju da preuzmemo odgovornost za idućih pet godina.

Prvo predsjednik, potom povjerenici

Plenković nije htio govoriti tko je hrvatski kandidat za povjerenika u Europskoj komisiji, istaknuvši da prvo treba izabrati samog predsjednika EK-a, koji onda bira povjerenike u dogovoru sa zemljama članicama.

Podsjetio je i da još uvijek aktualni predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker prije pet godina nije prihvatio sve kandidate koje su mu bile predložile članice.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/europska-podrska-vukovaru-demografskoj-obnovi-ulasku-u-schengen