Zastupnici HDZ-ove koalicije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Ivo Davor Stier, Ivana Maletić, Zdravka Bušić i Ruža Tomašić (HSP AS) te kandidati zajedničke koalicijske liste Marijana Petir (HSS), Ivica Tolić, Ivan Tepeš (HSP AS), Željana Zovko (HDZ BiH), Ivan Sablić i Milivoj Špika (BUZ) uputili su danas otvoreno pismo povjereniku za regionalnu politiku Europske komisije Johannesu Hahnu pod (punim) naslovom „Apel za potporu Hrvatskoj uslijed poplava i prirodne katastrofe velikih razmjera“. 

Pismo donosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Poštovani povjereniče Hahn,

Hrvatsku, a osobito područja Slavonije i dijela Banovine, proteklih su dana pogodile katastrofalne poplave nezabilježenih razmjera. Odnijele su i ljudske živote, a procjenjuje se da će materijalne posljedice šteta biti veće nego ikada do sada u Hrvatskoj. 

Izvanredno stanje: evakuacija 

U pogođenim hrvatskim županijama proglašeno je izvanredno stanje i poduzimaju se mjere obrane od poplava. Sve su nadležne službe, uz potporu Hrvatske vojske, na terenu. Evakuacije više tisuća unesrećenih građana su u tijeku. Diljem Hrvatske organizirane su akcije prikupljanja pomoći nužnih potrepština koje u krajevima pogođenim poplavama nedostaju, a doniraju se i novčana sredstva.

Indeks razvijenosti županija koje su pogođene poplavama niži je od nacionalnog prosjeka, što ovim jedinicama područne samouprave dodatno otežava financiranje obnove stradalih kuća i gospodarskih objekata. Napominjemo da su obilne kiše i nabujale rijeke prouzročile prirodne katastrofe i u Bosni i Hercegovini te u Srbiji.

Novac iz Europskog fonda solidarnosti

Kao zastupnici u Europskom parlamentu i kandidati na koalicijskoj listi predvođenoj Hrvatskom demokratskom zajednicom obraćamo se Vama - nadležnom povjereniku za mobiliziranje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti za pomoć državama članicama u situacijama ovakvih elementarnih nepogoda. Apeliramo da Europska komisija učinkovito i brzo pomogne Hrvatskoj i susjednim zemljama u naknadi dijela šteta od katastrofa.

Kao aktualni, ali i budući zastupnici, snažno ćemo se založiti za donošenje odluke u Europskom parlamentu o davanju potpore Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti.