Eurozastupnik Andrej Plenković jedan je od inicijatora apela novoizabranom predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru u kojem se traži da jedan od povjerenika EK radi na pitanjima vezanim za europsku povijest i žrtve totalitarnih režima. Apel je potpisalo dvadesetak eurozastupnika, među kojima su i predsjednik kluba pučana u Europskom parlamentu Manfred Weber te Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier i Marijana Petir (HSS).

Skupina zastupnika Europske pučke stranke uputila je apel novoizabranom predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru u kojem ističu važnost uključivanja tema vezanih uz europsku povijest i sjećanje na žrtve totalitarnih režima u rad jednog od resora EK. Potpisnici, među kojima su i predsjednik kluba pučana u EP-u Manfred Weber te Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier i Marijana Petir (HSS), istaknuli su potrebu da jedan od povjerenika EK posebnu pozornost posveti pitanjima raščišćavanja naslijeđa totalitarnih režima. 

Ne povijesnom zaboravu

Pod egidom totalitarnih simbola počinjeni su stravični zločini u mnogim državama koje su danas dio EU i demokratskog svijeta, stoga je Plenković naglasio nužnost očuvanja povijesnog sjećanja na žrtve:

- Duboko vjerujem da se europski projekt može izgraditi samo na temeljima istine i pomirenja. Europski parlament je već osudio zločine počinjene u totalitarnim režimima. No još uvijek smo svjedoci relativizacije spomenutih zločina, posebice u nekim zemljama srednje i istočne Europe. Stoga bi se nova EK trebala kontinuirano baviti tim pitanjem i podržati projekte vezane uz promoviranje europskog sjećanja i savjesti.

Osuda komunizma

EP je, naime, u rezoluciji „O europskoj savjesti i totalitarizmu“ 2. travnja 2009.  naglasio da je cilj rasvjetljavanja i procjena zločina, koje su počinile vlasti u komunističkim totalitarnim režimima, pomirenje. A ono se može postići priznanjem odgovornosti, traženjem oprosta i poticanjem moralne obnove.

Dio smo EU utemeljene na zajedničkim vrijednostima demokracije i koja teži integraciji država članica, stoga je zajednički cilj povećanje javne svijesti o europskoj povijesti i zločinima totalitarnih režima. U apelu Junckeru stoga potpisnici ukazuju na nerazjašnjenu prošlost i zanemarenu ostavštinu totalitarnih zločina koji produbljuju prepreke istinske integracije te ostavljaju prostor za euroskepticizam i ekstremizam. Uz ino, naglašeno je da institucije EU, u prvom redu EK, ne bi trebale zanemariti rasprave o uzrocima i posljedicama totalitarističkih režima.