Eurozastupnici Andrej Plenković i Marjana Petir (HSS) gostovali su u emisiji „Iz srca Europe“ u briselskom studiju Europskog parlamenta. Plenković - koji obnaša odgovorne dužnosti predsjednika Izaslanstva za parlamentarnu suradnju između EU i Ukrajine i voditelja Promatračkog izaslanstva EP-a  za predstojeće izbore u Ukrajini - komentirao je očekivanja od listopadskih izbora u toj zemlji, cilj rada Promatračkog izaslanstva te rusko-ukrajinske odnose. Osvrnuo se i na neuspješni ishod saslušanja Alenke Bratušek, slovenske kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije zaduženu za energetsku uniju, te očekivanja od Europske komisije s pučaninom Junckerom na čelu koja mandat započinje 1. studenog. Nezaobilazna tema razgovora bila je, nažalost, epidemija virusa ebole koja predstavlja globalnu prijetnju i zahtijeva reakciju cijele međunarodne zajednice.

Cijeli razgovor možete poslušati u nastavku:

Izdvajamo neke od odgovora eurozastupnika Plenkovića:

O promatračkoj misiji u Ukrajini

Europski parlament je ustanovio promatračku misiju za izbore u Ukrajini - 15 eurozastupnika koji će svoje aktivnosti u toj državi započeti 24. listopada. Misija će utvrditi jesu li ukrajinski izbori provedeni u skladu s priznatim međunarodnim standardima te nadgledanje cjelokupnog ozračja, političke kulture i tehničke organizacije. Čak u 11 od 21 dijela regije Donjecka, i u 4 od 11 regija Luganska, izbori neće biti održani, već će se omogućiti da državljani Ukrajine dođu u one krajeve gdje su ti izbori tehnički mogući. Europarlamentarci će biti smješteni u Kijevu, Čerkasiju, Odesi, Harkovu i Dnjepropetrovsku.  Osobno ću ostati u Kijevu gdje ću imati razgovore s najvišim ukrajinskim dužnosnicima, predstavnicima političkih stranaka, medija i nevladinih udruga. Nastojat ćemo dobiti jedan cjeloviti uvid u ove važne parlamentarne izbore koji trebaju omogućiti Ukrajini stabilnu parlamentarnu većinu koja će nastaviti europske reforme. 

http://hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-sef-promatrackog-izaslanstva-za-ukraji...
http://hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-sef-izaslanstva-europskog-parlam...

O završetku sukoba

Trajni je prekid vatre u Ukrajini ključno sigurnosno pitanje današnje Europe. Naravno da je jedno od naših glavnih polazišta poštivanje teritorijalne cjelovitosti, integriteta i suverenosti Ukrajine. Nastojat ćemo da se poštuje primirje potpisano u Minsku, da dođe do povlačenja ruskih postrojbi u cijelosti te da OESS kontrolira granicu između Rusije i Ukrajine. Nažalost, Ukrajina se nalazi u situaciji vrlo sličnoj Hrvatskoj 1991., stoga smatram da naša recentna iskustva mogu biti vrlo korisna. Svi skupa trebali bismo biti aktivniji, te još jednom apeliram na hrvatsku vladu na što skoriju ratifikaciju Sporazuma o pridruživanju s EU. Ne smijemo oklijevati! Ukrajina je treća zemlja po redu koja nas je 1991. priznala i moramo pokazati vrlo jasno i artikulirano što mislimo!

http://hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-iz-kijeva-svima-je-u-interesu-mirno-rj...
http://hdz.hr/vijest/eu/video-iskustva-hrvatske-mogla-bi-biti-iznimno-ko...

O Bratušek i EK    

Ovo što se dogodilo sa slovenskom kandidatkinjom za potpredsjednicu EK Alenkom Bratušek nije presedan, ali jest jedno loše iskustvo za Sloveniju kao relativno novu članicu u EU. Bratušek se, naime, nije dobro snašla na saslušanjima pred dva nadležna Odbora, stoga je bio vrlo uvjerljiv glas protiv njenog imenovanja. Sada imamo novu slovensku kandidatkinju Violetu Bulc i vidjet ćemo je li u stanju u kratkom roku razumjeti tako bitan resor poput onoga za promet - u koji se ulažu značajna sredstva i koji je među prioritetima država članica. Za Sloveniju je ova situacija loša, a za Europu pokazuje demokratičnost cijelog procesa i provedbe Junckerovog plana za rast i zapošljavanje. Što i jest ono za što su se naši eurozastupnici zalagali.

http://hdz.hr/vijest/eu/video-suica-bratusek-ogradite-se-od-komunizma

O suzbijanju epidemije ebole

U suzbijanju i prevenciji epidemije ebole najvažniji je snažan angažman međunarodne zajednice. Od ebole je do sada preminulo 4.000 ljudi, dok je veliki broj ljudi, nažalost, zaražen. Uistinu, imamo globalnu prijetnju. EU treba biti dio širih napora nadležnih međunarodnih organizacija i ulaganja ne samo u izravnu pomoć u smislu obuke i obrazovanja liječnika u afričkim državama, nego i u kvalitetne kontrole u zračnim lukama, ispitivanja i razvoj novih lijekova koji bi mogli pomoći da se suzbije ebola. O toj se temi već raspravljalo u EP-u, i, naravno, nastavit ćemo raspravljati i dalje.

http://hdz.hr/vijest/eu/epidemija-ebole-zahtijeva-odlucnije-odgovore