Čelnici Europske unije službeno su objavili završetak pregovora s Hrvatskom koja treba postati punopravna članica Europske unije 1. srpnja 2013. godine.

"Gospođo premijerko, imam čast, u ime 27 zemalja članica, u ime 27 šefova država ili vlada, prenijeti vam dobru vijest da će Hrvatska postati 28. zemlja članica. Želim vam čestitati od sveg srca na ovom postignuću koje omogućava Hrvatskoj da se u potpunosti priključi europskoj obitelji. To ne bi bilo moguće bez teškog rada hrvatske vlade, naroda i bez vašeg osobnog vodstva", rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy obraćajući se premijerki Jadranki Kosor.

Nakon što su na summitu EU-a prihvaćeni zaključci, odluka o Hrvatskoj je objavljena na svečanoj konferenciji za novinare u Vijeću EU-a na kojoj su sudjelovali predsjednici Europskog vijeća i Komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso, predsjednik mađarske vlade Viktor Orban i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Tijekom konferencije za novinare osiguran je prijevod na hrvatski jezik, koji će pristupanjem Hrvatske postati 24. službeni jezik Europske unije.

Europski čelnici na svom su dvodnevnom summitu koji je završio u petak pozvali Vijeće EU-a da do kraja ovoga mjeseca zatvori četiri preostala poglavlja, što će se dogoditi najvjerojatnije u sljedeći četvrtak, te da se do kraja godine potpiše ugovor o pristupanju.

"Ovaj će sastanak Europskog vijeća biti upamćen kao sastanak koji je utro put za hrvatsko članstvo u Europskoj uniji", rekao je Van Rompuy.

Premijerka Kosor je zahvalila europskim čelnicima na potpori koju su davali Hrvatskoj na njezinu europskom putu, a posebno je zahvalila hrvatskim braniteljima.

"Uvijek sam govorila da neće biti većeg dara za hrvatske građanke i građane za 20. obljetnicu neovisnosti od završetka pregovora kako bi Hrvatska postala ponosna 28. članica EU-a. To se sada ostvaruje i mene osobno i moju vladu ispunjava velikim ponosom, ali i daje poticaj za posao koji ćemo obavljati do potpisivanja pristupnog ugovora i dok Hrvatske ne sjedne kao punopravna članica za stol europskih država i naroda", rekla je Kosor.

"Na poseban način u ovom trenutku želim zahvaliti hrvatskim braniteljima, ljudima u Hrvatskoj koji su najzaslužniji za stvaranje slobodne, neovisne, demokratske i europske Hrvatske. Moram reći da su nam oni zaista davali punu potporu na europskom putu", dodala je.

Posebno je istaknula da su nepovratni svi procesi pokrenuti u borbi protiv korupcije, kriminala, reformi pravosuđa te da je to na "dobro svih nas koji živimo u Hrvatskoj". Premijerka Kosor je rekla da ovaj "povijesno važan trenutak za Hrvatsku" šalje poruku njezinim susjedima da će im i kad postane članica i dalje pomagati i davati potporu "jer je to jedini put za trajan mir, stabilnost i prosperitet na jugoistoku Europe".

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da je ovo "povijesni trenutak za Hrvatsku, zapadni Balkan i Europsku uniju".

"Danas su čelnici država ili vlada prepoznali kvalitetu posla obavljenog tijekom više godina i napretka Hrvatske", rekao je Barroso, dodajući da odluka Europskog vijeća omogućava Hrvatskoj da se pridruži EU-u 1. srpnja 2013. godine.

"Siguran sam da će Hrvatska do tada nastaviti svoje pripreme za članstvo istom snagom kao što je to radila posljednjih mjeseci", rekao je Barroso, upućujući "iskrene čestitke premijerki Kosor na velikom postignuću".

Barroso je rekao da se veseli tome da pozdravi povjerenika iz Hrvatske tijekom ovoga mandata Europske komisije.

Na velikom uspjehu čestitao je i mađarski premijer Viktor Orban.

"Gospođo premijerko Hrvatske, u ime mađarskog naroda želim čestitati prvo hrvatskom narodu, zatim hrvatskoj vladi i vama osobno jer niste odustali u ovoj misiji, bez obzira što je u pojedinim trenucima izgledalo da je beznadno ili barem teško. Naš jedini komentar jest da smo mi Mađari vrlo sretni. Čestitamo", rekao je Orban.