HDZ-ova eurozastupnica Ivana Maletić nastavlja pogađati „u sridu“. U jučerašnjem Večernjem listu ponovno je razotkrila svu nesposobnost, svu dezorijentiranost Kukuriku vlade na pitanju izvlačenja sredstava iz europskih fondova:

- Vlada poručuje lokalnim jedinicama da pripremaju projekte, što je skupo i zbog čega se moraju zadužiti, a istodobno nije donijela strateške dokumente kojima će se odrediti što se uopće može financirati iz fondova EU od 2014. do 2020. godine!?

Maletić ističe da nam zbog vladina kašnjenja, na žalost, prijeti sporije povlačenje novca u idućoj godini. S čim se složio stručnjak za EU dr. sc. Luka Brkić:

- Očito je da u radu nešto ne štima. Moraju hitno sjesti i završiti taj posao.

HDZ je u više navrata najavio da će najesen zatražiti saborsku interpelaciju na rad Vlade jer kasni i luta s pripremom EU projekata. Maletić, koja je ujedno i predsjednica HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i europske fondove,  za 20. rujna u Zagrebu najavljuje i nacionalnu konferenciju o mogućnostima financiranja iz EU fondova, a potom će se slična, samo specijalizirana savjetovanja organizirati za svaku od županija u Republici Hrvatskoj. Da se lokalnim jedinicama pomogne koliko je to moguće kada već od Banskih dvora ništa korisnog ne mogu očekivati.

No sporije povlačenje novca, po svemu sudeći, nije najgore što bi Hrvatsku moglo snaći. Zbog Milanovićeva, rekli bismo, mazohističkog ustrajavanja na antieuropskom lex Perković Europska nam komisija zaprijetila blokadom pristupa europskim sredstvima! Time bismo se okitili „vrijednim trofejem“ - postali bismo prva nova članica EU koja je više uplatila u proračun EU nego što je povuklja iz njenih fondova.

Ne daj Bože da se to dogodi - kako je izjavio predsjednik Karamarko. Valjda će se premijer urazumiti.