(VIDEO) Dubrovačko-neretvanska županija. Kandidati „zelene skupine“ naše pobjedničke koalicijske liste Andrej Plenković, Ivana Maletić i Željana Zovko predizborni su dan jučer započeli u Pločama. U svojstvu domaćina dočekao ih je gradonačelnik Krešimir Vejić.

Družili su se s građanima, razgovarali o važnosti luke Ploče i europskih prometnih koridora, kao i o mogućnostima koje pruža Europska unija. U Župnom uredu Kraljice neba i zemlje srdačno ih je primio don Petar Mikić. Župa je osnovana 1961., no komunističke vlasti priječile su izgradnju crkve. Izgrađena je tek 1999. u slobodnoj Hrvatskoj. 

Protiv unitarizma u BiH

Sljedeća postaja - Dubrovnik. Domaćinski doček priredili su župan Nikola Dobroslavić i saborski zastupnik i čelnik dubrovačko-neretvanskog HDZ-a Branko Bačić.Na presici je Željana Zovko (HDZ BiH) ukazala na značaj predstojećih izbora za Hrvate u BiH:  

- Zbog ograničenog broja biračkih mjesta, Hrvati u BiH neće moći koristiti svoje pravo. Nama su zadnjih dvadeset godina ukinuta mnoga prava. Centralizam i separatizam pogubni su za BiH. Federalizam je za nas jedini put! Stroga su ovi izbori važni! Odredit će budućnost EU, a utjecat će i na budućnost hrvatskog naroda u BiH. 

Rebalans za pad

Opuzen.  Domaćinski doček priredili su gradonačelnik Ivo Mihaljević i dožupanica Marija Vučković. A na savjetovanju poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednika o fondovima EU naša stručnjakinja za EU fondove Ivana Maletić osvrnula se na najnovije prognoze rasta Europske banke za obnovu i razvoj koja je još u siječnju Hrvatskoj predviđala rast od jedan posto, a nakon loših poteza Banskih dvora kroz rebalans proračuna za 2014. revidirala procjenu rasta u pad - od 0,5 posto! Maletić:

- Hrvatska je trebala samo rasti, a jedina od država u tranziciji ostaje u recesiji. Sve zbog nesposobnosti Milanovićeve vlade!

Metković. U Domu kulture održan je predizborni skup na kojem je nositelj naše koalicijske liste Andrej Plenković predstavio program HDZ-a. Ali i pozvao na svehrvatsko zajedništvo:

Na Tuđmanovu putu

- Naša lista šalje jasnu poruku jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske koju je prvi isticao predsjednik dr. Franjo Tuđman, kao i brigu za Hrvate u BiH. Naš program posebnu pozornost posvećuje osobama treće životne dobi i stoga je s nama u koaliciji Blok umirovljenici zajedno. EPP vodi računa i o osobama s invaliditetom, kojih je u Hrvatskoj oko 500.000! 

Podsjetio je na ključne aktivnosti HDZ-ovih europarlamentaraca naglasivši da se EU brine o krajevima koji nisu u ravnopravnom položaju i inzistira na ravnomjernom regionalnom razvoju. HDZ-ovi zastupnici bili su najaktivniji i promicali su interese svih hrvatskih krajeva, a tako će nastaviti raditi i dalje.

A osvrnuo se i na izjave pojedinih nositelje lista, koji unaprijed najavljuju da ih posao zastupnika u EP-u ne zanima. 

- Nije korektno u izbornom sustavu preferencijalnog glasovanja koristiti izbore kao anketu popularnosti za neke druge izborne izazove. Nadam da će u Metkoviću sinergija HDZ-a i HSS-a dovesti do uvjerljive pobjede naše koalicijske liste.Vrijeme je za promjenu! Vrijeme je za pobjedu!

Nakon Dubrovačko-neretvanske županije, kandidati naše koalicijske liste pobjedničku kampanju nastavljaju danas u Šibensko-kninskoj.