Predsjednik i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta Elmar Brok (CDU) i Andrej Plenković (HDZ) snažno su - tijekom izvanredne rasprave tog odbora o krizi u Ukrajini - osudili teroristički napad ruskih separatista na grad Mariupol u kojem je ubijeno tridesetero ljudi, među njima i djeca, dok je oko stotinu ranjeno. 

Zaoštriti restriktivne mjere!

Izrazivši sućut obiteljima žrtava i ukrajinskim vlastima, apelirali su na Vijeće za vanjske poslove EU da pojača pritisak na Rusiju. Konkretno, Plenković je predložio da ministri vanjskih poslova država članica EU već na sastanku u četvrtak zaoštre restriktivne mjere - posebice financijske - prema službenoj Moskvi, koja sustavno podupire separatiste.

Brok i Plenković - članovi Kluba Europske pučke stranke (EPP), najjače političke grupacije Starog kontinenta - istaknuli su da separatisti ne poštuju sporazum o primirju iz Minska te iskazali punu potporu teritorijalnom integritetu Ukrajine i njenim europskim ambicijama.

Pomoć na europskom putu Ukrajine!

Naš eurozastupnik - kao predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje Ukrajine EU - najavio je da će se o sigurnosnoj situaciji i svim aspektima provedbe Sporazuma o pridruživanju još detaljnije raspravljati na sastanku tog tijela EP-a krajem veljače u Bruxellesu.

U izvanrednoj raspravi Odbora za vanjske poslove EP-a sudjelovali su, među ostalima, i šef Misije Ukrajine pri EU veleposlanik Konstantin Jelisejev te direktor Europske službe za vanjsko djelovanje Gunnar Wiegand.