Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta na prekjučerašnjoj je sjednici, u nazočnosti visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, raspravljao o krizi u BiH. HDZ-ovi zastupnici, među njima i Zdravka Bušić, apelirali su na tijela EU da promptno reagiraju u cilju smirivanja stanja i osiguranja europskog puta te države, a od Unije očekuju konkretni angažman i kad je u pitanju implementacija pune konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/o-ravnopravnosti-hrvata-i-krizi-u-bih-ocekuj...

No budući da je Ashton „odgovorila općenito na pitanja u svezi s događajima u BiH“, kako u priopćenju navodi Zdravka Bušić, naša je eurozastupnica u pisanom obliku visokoj predstavnici uputila dva sljedeća pitanja:

Što Europska unija može poduzeti kako bi zaštitila prava manjina i prava Hrvata kao najmalobrojnijega konstitutivnog naroda u BiH?

Jesu li odgovorni čelnici u EU svjesni da određeni procesi, dok oni nagađaju i pretpostavljaju što se zbiva u BiH, polako ulaze na zadnja vrata?

U uvodu pisanog upita Bušić je naglasila da je potpuno svjesna teškoga socijalnog stanja u BiH, nezadovoljstva osiromašenih radnika i frustracija mladih ljudi bez ikakve perspektive.

Ali, „moramo imati na umu da su trenutačni nemiri i vandalizmi u BiH prouzročeni i drugim problemima osim onim socijalnim i gospodarskim“.

Ashton je po poslovniku Europskoga parlamenta na zastupničko pitanje dužna odgovoriti, također pisanim putem, u roku od šest tjedana.