Izaslanstvo našega stranačkog Odbora za zdravstvo, predvođeno predsjednikom prof. dr. Antom Ćorušićem, dogovorilo je trajnu suradnju s Kršćansko-demokratskom unijom, za što će svaka strana imenovati posebnog „časnika za vezu“. HDZ-a se obvezao izraditi Sporazum o partnerstvu, kao i plan zajedničkih istraživanja o zdravstvenoj zaštiti. 

Berlin, 24. siječnja - vrlo sadržajan dan za izaslanstvo Odbora za zdravstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom prof. dr. sc. Antom Ćorušićem. Naši medicinski eksperti susreli su se, toga istog dana, s predstavnicima i njemačkoga saveznog parlamenta i (nacionalnih) strukovnih udruga u zdravstvu, kao i s dužnosnicima koji u Berlinu i pokrajini /federalnoj jedinici/ Brandenburg vode sustave zdravstva i socijalne skrbi.

Iznimno uspješni posjet, vrijedi spomenuti, organizirala je Koordinacija HDZ-a za Sjevernu Rajnu i Vestfaliju, čiji je predsjednik mr. sc. (dr. dent. med.) Veselko Jovanović sudjelovao u svim dogovorima o suradnji koji su uglavljeni s njemačkim domaćinima. No krenimo redom, onim kronološkim.

Marburger bund - više od 115.000 članova! 

Izaslanstvo se, ujutro, sastalo s dr. Rudolfom Henkeom, predsjednikom Marburger bunda, najveće njemačke liječničke (strukovne) udruge, koja broji više od 115.000 članova! Henke, koji je ujedno parlamentarni zastupnik CDU-a (Kršćansko-demokratska unija), predstavio je načela na kojima se temelje svi poslovi vezani za liječničku profesiju i općenito upravljanje javnim zdravstvom u Njemačkoj, s posebnim naglaskom na supsidijarnosti. Pitanja zdravstva, naime, autonomno regulira svaka od 16 pokrajina, dok savezna razina odlučuje samo o poslovima zdravstvenog osiguranja.

Sveučilišni profesor Ante Ćorušić izložio je povijest medicinskih dostignuća u Hrvatskoj te potom analizu sadašnjeg, vrlo bremenitog stanja našega zdravstvenog sustava. Pritom je iznio niz konkretnih prijedloga o suradnji s njemačkim partnerima na iznalaženju inovativnih rješenja u svrhu poboljšanja hrvatskog sustava javnog zdravstva.

Posebno je istaknuo veliko zalaganje zdravstvenih djelatnika - što je osnovni razlog odlične pozicije hrvatskog zdravstva u indikatoru dobivene vrijednosti u odnosu na uloženi novac - ali je i morao napomenuti da se, na žalost, taj hvalevrijedni entuzijazam uništava nesmotrenim potezima aktualne SDP-ove vlade. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/dr-corusic-zdravstvo-pred-kolapsom

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vladine-mjere-na-zalost-nece-dati-ni...

Financijska potpora Ministarstva zdravstva

Na kraju sastanka, dogovoren je novi susret na kojem će se „secirati“ pojedinačni projekti, a u znak buduće suradnje dr. Henke osobno je odveo izaslanstvo HDZ-a u obilazak Bundestaga i detaljno ga upoznao s načinom rada njemačkog parlamenta.

Potom se, na istom mjestu, naše izaslanstvo sastalo s Ingrid Fischbach, državnom tajnicom za vezu između Bundestaga i Ministarstva zdravstva te zamjenicom predsjednika Kluba zastupnika CDU-CSU (bavarska Kršćansko-socijalna unija). Na sastanku je dogovoren početak trajne suradnje između zdravstvenih odbora HDZ-a i CDU-a, za što će svaka od stranaka imenovati posebnog „časnika za vezu“.

Odbor za zdravstvo HDZ-a tako se obvezao izraditi prijedlog Sporazuma o partnerstvu, kao i plan zajedničkih istraživanja o zdravstvenoj zaštiti. Zastupnica Fischbach uvjerena je da bi taj projekt dobilo financijsku potporu Ministarstva zdravstva Savezne Republike Njemačke.

Razgovori o reformskim rješenjima

Vrlo bogati dan nastavljen je posjetom Saveznoj liječničkoj komori, gdje je njen organizacijski tajnik dr. Alexander Jäkel održao intrigantnu prezentaciju o funkcioniranju komorskog sustava na 

pokrajinskoj i državnoj razini, poslije čega su „HDZ-ovi doktori“ bili gosti na svečanoj sjednici pokrajinskog Marburger bunda.

Prilika je iskorištena za razgovore o reformskim rješenjima s visokim dužnosnicima Ministarstva zdravstva i Berlina i pokrajine Brandenburg, predsjednikom Berlinske liječničke komore dr. Günterom Jonitzom, ravnateljima bolnica, kolega liječnicima... Dragocjena razmjena iskustava, s obzirom da je tim profesora Ćorušića izradio nacrt HDZ-ove zdravstvene reforme.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ante-corusic-predocio-nacrt-zdravstv...

Sve u svemu, rekosmo, vrlo sadržajan dan. Do idućeg susreta i vijesti o konkretnim, zajedničkim projektima CDU-a i HDZ-a.