Čelnici Europske pučke stranke čestitali su u četvrtak Hrvatskoj na velikom uspjehu na okončanju pristupnih pregovora s Europskom unijom, izjavila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

"Svi su mi čestitali na našim uspjesima, na činjenici da smo obavili dobar posao, na tome što smo bili uporni i nismo posustali te na tome što postajemo 28. članica EU-a", izjavila je premijerka Kosor nakon završetka sastanka čelnika Europske pučke stranke, na kojima su između ostalih sudjelovali predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek, Europskog vijeća Herman Van Rompuy, njemačka kancelerka Angela Merkel i drugi europski čelnici koji pripadaju desnom centru.

Premijerka Kosor je rekla da su mnogi u svojim istupima spominjali Hrvatsku i završetak pregovora, što je često puta popraćeno pljeskom.

"Zahvalila sam svima koji su vjerovali u Hrvatsku i istaknula da je posebno važno što završetak dolazi u trenutku kada slavimo 20. obljenicu neovisnosti", rekla je Kosor, dodajući da je u svom istupu naglasila da Hrvatska postaje 28. članica, a hrvatski 24. službeni jezik Europske unije.

Čelnici 27 zemalja članica u petak će, drugi dan svoga summita u Bruxellesu, zatražiti zaključenje hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine.

Na kraju summita u petak popodne predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu.

Nakon toga sastanka predviđena je konferencija za novinare na kojoj će biti objavljena odluka Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom. Premijerka Kosor zasebno će se sastati i s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding.