(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjeluje u Göteborgu (Švedska) na europskom sastanku na vrhu „Social Summit for Fair Jobs and Growth“. Summit organizira - zajedno s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom - predsjednik Vlade Kraljevine Švedske Stefan Löfven.

Uz predsjednika Plenkovića je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

http://www.hdz.hr/vijest/najave/predsjednik-plenkovic-u-svedskoj-na-sastanku-na-vrhu-o-jacanju-socijalne-europe-i

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/izdavanjem-obveznica-po-dosad-najmanjim-kamatama-godisnje-cemo-ustedjeti-160

Jačanje socijalne Europe

Sastanak na vrhu „Social Summit for Fair Jobs and Growth“ okupio je šefove država i vlada, socijalne partnere i ostale ključne sudionike koji će raspravljati o jačanju socijalne Europe te boljem funkcioniranju i pravednijem europskom tržištu rada, učinkovitijem i održivom sustavu socijalne zaštite te promicanju socijalnog dijaloga na svim razinama. O ovim se temama raspravljalo i na sastanku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Europski stup socijalnih prava

Uoči početka samog summita, predsjednik Plenković je u izjavi za brojne okupljene novinare naglasio da će se danas usvojiti Europski stup socijalnih prava, koji je inicirala Švedska. Riječ je o nastavku rasprave s europskog sastanka na vrhu u Rimu, otprije sedam mjeseci.

- Ideja je da se dobre prakse zemalja s izraženom socijalnom dimenzijom primjene na nacionalnoj razini svih članica Europske unije.

Rast hrvatskog gospodarstva

Dodao je da će današnji summit biti prigoda izvijestiti partnere o svemu onome što Hrvatska radi na zapošljavanju i na smanjenju nejednakosti u društvu.

- Stopa nezaposlenosti se smanjuje, idemo prema podizanju stope zaposlenosti u Hrvatskoj. Idealno bi bilo do 68 posto do kraja mandata.